Statul Islamic: O amenințare la adresa păcii și securității globale?2

Rapide și la scară largă, cuceririle militare ale grupării jihadiste Statul Islamic (SI) în Irak și Siria îngrozesc lumea. Statul Islamic profită de prăbușirea statelor din Orientul Mijlociu și contracarează strategia coaliției anti-jihadiste condusă de Statele Unite ale Americii. Statul Islamic este o mișcare agresivă, cu o identitate clară surpinzătoare, date fiind originile sale și faptul că aceasta este formată din voluntari din întreaga lume.

Mișcarea jihadistă Statul Islamic, care controlează în prezent o mare parte din nord-estul Siriei și nord-vestul Irakului, pare de asemenea hotărâtă și încrezătoare că regiunea din jurul său este confuză. În pofida denumirii sale, SI nu constituie nicidecum un stat nou, în condițiile în care gruparea și liderii săi resping ideea de frontieră.

Deși, inițial mișcarea Statul Islamic, cunoscută și sub acronimul în limba arabă Daesh, a fost doar o facțiune extremistă marginală, ea a devenit de-a lungul anilor cea mai puternică și cea mai de temut organizație teroristă din zonă. SI dispune de asemenea de toate mijloacele financiare și de armele necesare pentru a-și putea atinge scopurile religioase și pentru a conduce un război etnic în Siria și Irak.

De fapt, Statul Islamic este mult mai mult decât o organizație teroristă. Daesh este un stat terorist perfect structurat cu toate puterile pe care le presupune. Acest stat se bazează pe modul de organizare a foștilor militari ai regimului lui Saddam Hussein și mai ales pe fanatismul religios al liderului său, califul Abu Bakr al-Baghdadi, care este înconjurat de un Consiliu de război, de ‘miniștri’ și de guvernatori care administrează fiecare teritoriu cucerit.

Foarte puține lucruri se știu despre al-Baghdadi, însă, potrivit biografiei sale postată pe site-urile jihadiste în 2013, el ar fi obținut un doctorat în studii islamice de la o universitate din Bagdad.

De la începutul războiului civil din Siria în 2011, Statul Islamic a apărut ca o miliție puternică și însetată de sânge. În vara anului 2014, liderul său a proclamat crearea unui califat islamic (Al Dawla al-Islamiya) pentru a arăta mai clar că acest califat nu se limitează doar la Irak și Siria, ci vizează de asemenea și alte teritorii.

Gruparea este cunoscută pentru uciderea în masă a zeci de persoane, dar și pentru execuții publice, răstigniri și alte fapte sângeroase abominabile.

În 2014, un număr necunoscut de sirieni, mai mulți soldați libanezi, cel puțin 10 kurzi, doi jurnaliști americani, un american și doi britanici angajați ai unor agenții umanitare, au fost decapitați de grupare, iar înregistrări video cu decapitările au fost postate pe internet. Unele dintre aceste decapitări au fost se pare comise de un individ care vorbește limba engleză cu accent britanic și care apare în mai multe videoclipuri, fiind cunoscut sub pseudonimul de ‘Jihadi John’.

James Foley a fost primul jurnalist american decapitat de SI ca represalii pentru loviturile aeriene americane din Irak. Foley, care la 40 de ani era un reporter cu experiență, a fost răpit de bărbați înarmați în Siria în noiembrie 2012. Acestuia i-a urmat un alt jurnalist american, Steven Sotloff, care a lucrat pentru mai multe publicații, printre care revista americană Time. El a fost răpit la 4 aprilie 2013 la Alep în Siria, în apropiere de frontiera cu Turcia.

La mijlocul lunii septembrie, militanții SI au difuzat o nouă înregistrare video, de data acesta cu executarea prin decapitare a angajatului umanitar britanic David Haines. Imaginile au fost similare celor cu execuțiile jurnaliștilor americani James Foley și Steven Sotloff, difuzate în urmă cu o lună.

Britanicul Alan Henning, tot un angajat umanitar, a fost cel de-al patrulea ostatic occidental executat prin decapitare de SI. Videoclipul legat de uciderea lui Henning, intitulat ‘Un nou mesaj către America și aliații ei’, a fost realizat folosind același scenariu ca în execuțiile precedente. Persoana care apare pe înregistrarea video ca fiind cel care îl execută pe Alan Henning este numită de media occidentală ‘Jihadi John’ și este aceeași cu executantul jurnaliștilor americani James Foley și Steven Sotloff și al lucrătorului umanitar britanic David Haines.

Strategia inițială a SI pentru resurse a fost șantajul și jafurile. Apoi, strategia lui al-Baghdadi s-a îndreptat către obținerea de resurse prin atacuri la scară largă care vizează cucerirea de teritorii. Neputând să servească sub noul guvern irakian după desființarea armatei lui Saddam Hussein, foștii soldați irakieni au devenit luptători ai SI, potrivit expertului în Orientul Mijlociu Fawaz Gerges.

În septembrie, CIA a anunțat că numărul celor care luptă pentru SI ar putea fi de trei ori mai mare decât estimările anterioare. Analiștii și oficialii americani au estimat inițial numărul combatanților la 10.000, însă acum Daesh ‘poate număra între 20.000 și 31.500 de combatanți’ în Irak și Siria, a afirmat un oficial al CIA.

După fiecare cucerire de teritoriu, prioritatea SI este de a realiza o ‘purificare etnică’ pentru a-i elimina pe toți potențialii inamici și pentru a-și asigura obediența religioasă totală.

Liderii SI au reușit să șteargă orice urmă a civilizației occidentale, în special în rândul miilor de voluntari străini și arabi care s-au alăturat grupării. Se estimează că în prezent există peste 12.000 de luptători străini în rândurile organizației teroriste. Devotamentul acestor tineri pentru Daesh îi îngrijorează în mare măsură pe occidentali care se tem, și pe bună dreptate, că îndoctrinarea și experiența acestora în manipularea armelor și a explozibililor ar putea servi la organizarea de atacuri în Europa și în alte regiuni ale lumii.

Statul Islamic nu pare a fi un fenomen efemer. Structurile sale sunt suficient de solide și, chiar dacă liderii săi actuali vor fi eliminați într-o zi, procesul succesiunii la conducerea SI i-ar permite organizației să supraviețuiască, la fel cum a făcut-o rețeaua teroristă Al-Qaida după moartea lui Osama Ben Laden.

În prezent, peste 60 de țări, între care mai mult de zece state occidentale, participă la coaliția condusă de Statele Unite ale Americii creată în luna septembrie pentru a lupta împotriva militanților SI din Irak și Siria. Circa 30 de state au convenit la mijlocul lunii septembrie să ofere Irakului tot sprijinul necesar, inclusiv mijloace militare în lupta împotriva organizației jihadiste.

În luna august, Statele Unite au început loviturile aeriene împotriva pozițiilor SI în Irak. În septembrie, președintele american Barack Obama a format coaliția internațională de luptă împotriva SI în încercarea de a împiedica avansul militar al grupului jihadist. Coaliția condusă de SUA desfășoară în prezent lovituri aeriene împotriva militanților SI atât în Siria, cât și în Irak.

Pentru a elimina Statul Islamic drumul va fi lung și anevoios. Până când populația locală nu va înțelege pe deplin pericolul pe care îl presupune Statul Islamic și fără o soluție politică viabilă care să pună capăt rivalităților dintre suniți și șiiți în Irak și Siria, șansele de succes rămân însă neglijabile.

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts