Lipsa de activitate fizică ucide de două ori mai mult decât obezitatea

4

Lipsa de activitate fizică ar putea cauza, în Europa, de două ori mai multe decese decât obezitatea, sugerează un studiu realizat pe parcursul a 12 ani asupra a peste 300.000 de persoane, relatează joi BBC.

Potrivit unor cercetători de la Universitatea Cambridge, în jur de 676.000 de decese sunt cauzate în fiecare an de lipsa de activitate, comparativ cu 337.000 de decese cauzate de greutatea în exces.

Ei au ajuns la concluzia că cel puțin 20 de minute de mers pe jos în ritm vioi ar avea beneficii substanțiale pentru toate persoanele, indiferent de greutatea pe care o au.

Obezitatea și lipsa de activitate sunt strâns legate. Cu toate acestea, este cunoscut faptul că persoanele slabe au un risc mai mare de a avea probleme de sănătate dacă sunt inactive, iar persoanele obeze care fac exerciții au o sănătate mai bună decât cele care nu fac acest lucru.

Studiul, publicat în American Journal of Clinical Nutrition, a încercat să distingă pericolele relative pe care inactivitatea și obezitatea le presupun pentru sănătate.

Cercetătorii au urmărit 334.161 europeni timp de 12 ani. Ei au evaluat nivelul de activitate fizică și talia subiecților și au înregistrat fiecare deces.

“Cel mai mare risc [de moarte timpurie] a fost la cei clasificați inactivi”, a declarat pentru BBC unul dintre cercetători, profesorul Ulf Ekelund, în opinia căruia activitatea fizică trebuie să fie recunoscută ca o strategie foarte importantă pentru sănătatea publică.

El a spus că eliminarea lipsei de activitate în Europa ar reduce ratele de mortalitate cu aproape 7,5%, sau 676.000 de decese, în timp ce eliminarea obezității ar reduce ratele cu doar 3,6%. Tot ce ar trebui făcut pentru a ameliora sănătatea este mersul pe jos.

“Douăzeci de minute de activitate fizică, echivalentă cu o plimbare în ritm vioi, ar trebui să fie posibil să fie incluse de majoritatea oamenilor în drumul lor spre sau de la locul de muncă, în pauzele de prânz sau seara, în loc de a sta în fața televizorului”, a explicat el.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Citește și...

ULUITOR. Patru VINDECAȚI în doar 24 de ore la Satu Mare. Mai sunt doar DOUĂ CAZURI active

Un lucru excepțional s-a petrecut în ultimele 24 de ore în județul Satu Mare. Prefectura a anunțat că în ultima zi au fost vindecați...

PSD: “Klaus Iohannis nu se poate spăla pe mâini de rezultatele guvernului său”. Acuzaţii grave la adresa Guvernului Orban

Purtătorul de cuvânt al PSD, Lucian Romaşcanu, îi reproşează preşedintelui Klaus Iohannis că “nu se poate spăla pe mâini de rezultatele guvernului său, de...

Informarea președintelui privind Starea de Urgență. Ce măsuri sunt propuse pentru îmbunătățirea capacității de răspuns

Președintele Klaus Iohannis a transmis joi Parlamentului o informare care se întinde pe 58 de pagini, privind acțiunile luate în timpul celor 2 luni...

Ambulanţierii se pregătesc de protest. Guvernul a contestat la CCR legea prin care li se acordă stimulente

Ambulanţierii sunt pregătiţi să protesteze, după ce Guvernul PNL a contestat legea prin care li se acordă stimulente în pandemie. Potrivit unui comunicat de...

Lucrurile o iau razna

Din ceea ce am fost cândva țara cu una dintre cele mai bune strategii de a ține sub control pandemia de coronavirus, atâta vreme...