Nou antibiotic eficient în cazul unor bacterii rezistente la alte medicamente

4

Un nou tip de antibiotic, numit ‘Teixobactin’, eficient inclusiv contra unor bacterii care au dezvoltat rezistență la alte tratamente, a fost realizat de un colectiv de cercetători din Germania și SUA, coordonat de profesorul Kim Lewis, de la Universitatea Northeastern din Boston, transmit EFE și AFP pe baza unui articol publicat miercuri în revista britanică ‘Nature’.

Testele efectuate pe mai multe varietăți de animale au dat rezultate încurajatoare, specialiștii estimând că, ‘dacă totul merge bine, în 5-6 ani, aceasta ar putea deveni primul membru al unei noi clase de antibiotice’.

Eficiența noului antibiotic a fost dovedită pentru Clostridium difficile, bacterie care produce diaree, contra stafilococului auriu, care stă la originea unor infecții alimentare, ducând chiar la septicemie, și a bacteriei tuberculozei, Mycobacterium tuberculosis. Toate cele trei bacterii menționate au dobândit rezistență față de antibioticele clasice.

‘Această descoperire este promițătoare pentru dezvoltarea viitoare a antibioticelor și este o oportunitate de a relansa cercetarea în acest domeniu’, a declarat Kim Lewis, subliniind faptul că rezistența dobândită față de antibiotice ‘provoacă o criză a sistemelor de sănătate publică ‘.

Rezistența la antibiotice ar putea duce la moartea a 10 milioane de persoane pe an, la nivel global, în 2050, cauzând și o diminuare a PIB-ului mondial cuprinsă între 2 și 3 %, apreciază o comisie de experți alcătuită de guvernul britanic.

‘Teixobactin’—ul omoară bacteriile prin distrugerea pereților celulelor acestora, metodă asemănătoare celei folosite de vancomicină. Aceasta a fost descoperită în anii 1950, iar agenții patogeni contra cărora a fost utilizată au dezvoltat rezistență la produsul farmaceutic abia după 30 de ani. Noul antibiotic este eficient în combaterea unor bacterii deoarece combină mai mulți factori și, din această cauză, oamenii de știință estimează că agenții patogeni vor dobândi rezistență la el după o perioadă mai mare decât s-a întâmplat în cazul vancomicinei.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Citește și...

Afacerea Masca!

Nu degeaba se zice că pe vreme de război și pandemie se fac cele mai babane afaceri. Bine, nu le face omul de rând,...

Resetarea presei, extremă urgență

Din clipa în care încrederea publicului în presă intră în declin, nu mai există, practic, șansa unui guvern de a se sprijini pe un...

Dezvoltarea orașului Livada și bunăstarea locuitorilor, obiectivul principal al conducerii orașului

Primele luni ale lui 2020 găsește primăria din Livada cu o activitate prolifică pe mai multe paliere, investițiile fiind complexe și menite să dezvolte...

Adrian Ștef: ”Voi cere ca subprefecții ALDE să-și prezinte demisia!”

Invitat joi seara în cadrul emisiunii Actualitatea sătmăreană de la Nord Vest TV, fostul președinte al Consiliului județean Satu Mare, Adrian Ștef a declarat...

Câinele Athos, spaima contrabandiștilor. O nouă captură

Poliţiştii de frontieră din cadrul I.T.P.F. Sighetu Marmației au descoperit și confiscat, în urma unor acțiuni specifice desfăşurate în zona de competenţă, 1.000 pachete...