More


  Ponta: Până pe 15 februarie trebuie să decidem asupra proiectului autostrăzii Comarnic-Brașov

  =

  1

  Premierul Victor Ponta a cerut marți Ministerului Transporturilor să publice pe site-ul instituției toate detaliile publice ale negocierilor pentru construcția autostrăzii Comarnic-Brașov pentru ca o decizie privind demararea lucrărilor să se ia până pe 15 februarie.

  “Vreau, astăzi, să puneți pe site-ul Ministerului Transporturilor, la CNADNR, toate datele publice cu starea actuala a negocierilor — câți kilometri, cât costă, care sunt obligațiile constructorului, care sunt obligațiile statului român. Vreau ca toată lumea să știe ce înseamnă, cât ne costă, cât durează (…) Pe 15 februarie trebuie să spunem companiilor care au câștigat prima fază a procedurii, semnăm sau nu semnăm… pentru că nu mai putem să stăm. (..) Vreau, pe 15 februarie, după ce toată țara știe, după ce toți reprezentanții politici și nepolitici știu cât ne costă, cât durează, care sunt obligațiile noastre, care sunt obligațiile companiilor contractoare, pe 15 să spunem ‘da’ sau ‘nu’, semnăm contractul și se apucă de treabă. (..) Dacă nu există un acord, nu are rost să pornim contractul. Contractul nu se termină în 6 luni sau într-un an; se termină în trei ani. Este vorba de obligații pe 30 de ani ale statului român cu totul, ori dacă cineva vine și zice ‘nu domnule, nu este bine; când vin eu la guvernare, îl oprim’, n-are rost să-l mai pornim, că pățim ca și cu autostrada Transilvania”, a spus Ponta la ministerul Transporturilor unde a participat la prezentarea priorităților de infrastructură rutieră pentru perioada 2015-2016.

  Premierul a explicat că în acest caz s-a înregistrat o întârziere de 8 luni “din cauza unei declarații prostești” referitoare la fapte de corupție.

  “Am întrebat structurile statului, nu există nicio faptă de corupție și nicio sesizare de corupție, dar a fost o declarație politică, prostească”, a spus Ponta, făcând referire la o declarație a fostului președinte Traian Băsescu la depunerea jurământului de către actualul ministru al Transporturilor, Ioan Rus.

  Prim ministrul a calificat proiectul Comarnic — Brașov drept unul strategic pentru România și a precizat că, în opinia sa, acesta ar trebui demarat.

  “Din punctul meu de vedere, ar trebui să pornim proiectul. Este un proiect scump, este un proiect cu obligații multe, pe 30 de ani, dar este un proiect strategic esențial pentru România. Așa cum aveam nevoie de avioane multirol și de avioane de transport și elicoptere militare, cel puțin in egală măsură avem nevoie de o autostradă care să lege Bucureștiul de Brașov, de Transilvania și, mai departe, în celelalte zone”, a susținut Ponta.

  Miercuri, 25 iunie 2014, la ceremonia de depunere a jurământului de învestitură a lui Ioan Rus în funcția de ministru al Transporturilor, președintele Traian Băsescu îl atenționa pe acesta că “merge într-un minister cu probleme”.

  “Acolo ar trebui sa fiți atent în mod deosebit la premisele de contractare a autostrăzii Comarnic — Brașov. Din informațiile mele, deja s-au produs acte de corupție. De asemenea, s-au contractat studii de fezabilitate de circa 50 de milioane de euro care nu vor mai fi valabile în cea mai mare parte din ele în doi ani, dar s-au găsit niște firme cărora să li se facă cadouri. Am rugămintea să verificați cu atenție lucrurile acestea înainte de a vă asuma derularea mandatului’ i-a transmis Băsescu lui Rus, potrivit comunicatului de presă din 25 iunie, postat pe site-ul Administrației Prezidențiale.  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img