Rusia trimite al 12-lea convoi umanitar în estul Ucrainei; armata ucraineană invocă o ‘provocare

2

Moscova a trimis marți un nou convoi ‘umanitar’ pentru populația din Donbas, zonă minieră din estul Ucrainei ce include regiunile Lugansk și Donețk – fiefuri ale separatiștilor proruși – unde, în ajun, cabinetul de miniștri de la Kiev a instituit regim de situație de urgență, ca urmare a recrudescenței violențelor din ultimele zile, relatează agențiile de presă Unian și Ria Novosti.

Coloana de camioane a plecat în jurul orei locale 06.00 de la centrul Ministerului rus pentru Situații de Urgență din Noghinsk, o periferie a capitalei ruse, a indicat serviciul de presă al ministerului. Nu se specifică deocamdată numărul camioanelor ce formează această coloană.

În drum spre Ucraina, coloana va face o escala la Voronej, de unde își va continua călătoria spre Rostov, oraș rusesc situat în apropiere de frontiera ucraineană. Aici coloanei care a pornit dinspre Moscova i se vor alătura și alte camioane cu ‘produse alimentare, medicamente, produse de primă necesitată’, colectate din mai multe regiuni din Rusia.

Responsabili ai statului major al forțelor armate ucrainene, angajate în operațiunea împotriva insurgenților proruși înarmați, au declarat anterior, potrivit Unian, că Rusia ar pregăti o ‘provocare’ prin acest al ’12—lea convoi umanitar’, în scopul de a crea un pretext pentru trimiterea trupelor regulate în estul Ucrainei.

Președintele ucrainean Petro Poroșenko a calificat aceste convoaie umanitare trimise de Moscova în zona de conflict din estul Ucrainei drept un ‘cvasiajutor’, compus, între altele, și din combustibil pentru tehnica militară din dotarea rebelilor separatiști.

De fapt, Ucraina a atras atenția de fiecare dată că, prin trimiterea acestor ‘convoaie umanitare’, cu un conținut necunoscut, fără acordul și permisiunea autorităților de la Kiev, Rusia încalcă legislația ucraineană și internațională.

ONU a solicitat săptămâna trecută Rusiei să-i prezinte un raport detaliat cu privire la conținutul celor ’11 convoaie umanitare’ de dinainte, pe care le-a trimis în Donbas din august trecut, precum și informații despre modul în care aceste ajutoare au fost distribuite, în contextul în care Moscova a anunțat că a trimis în estul Ucrainei circa 14.500 de tone de ajutoare umanitare.

Șefa mișcării pentru drepturile omului din Rusia ‘Transportul nr. 200’, Elena Vasilieva, susține că aceste convoaie sunt folosite pentru a repatria o parte din trupurile neînsuflețite ale soldaților ruși, uciși în lupte cu armata ucraineană. Deși Moscova refuză categoric să recunoască prezența trupelor sale regulate în estul Ucrainei, nimeni nu se mai îndoiește de participarea militarilor ruși de partea rebelilor nici măcar în Rusia.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Citește și...

Afacerea Masca!

Nu degeaba se zice că pe vreme de război și pandemie se fac cele mai babane afaceri. Bine, nu le face omul de rând,...

Resetarea presei, extremă urgență

Din clipa în care încrederea publicului în presă intră în declin, nu mai există, practic, șansa unui guvern de a se sprijini pe un...

Dezvoltarea orașului Livada și bunăstarea locuitorilor, obiectivul principal al conducerii orașului

Primele luni ale lui 2020 găsește primăria din Livada cu o activitate prolifică pe mai multe paliere, investițiile fiind complexe și menite să dezvolte...

Adrian Ștef: ”Voi cere ca subprefecții ALDE să-și prezinte demisia!”

Invitat joi seara în cadrul emisiunii Actualitatea sătmăreană de la Nord Vest TV, fostul președinte al Consiliului județean Satu Mare, Adrian Ștef a declarat...

Câinele Athos, spaima contrabandiștilor. O nouă captură

Poliţiştii de frontieră din cadrul I.T.P.F. Sighetu Marmației au descoperit și confiscat, în urma unor acțiuni specifice desfăşurate în zona de competenţă, 1.000 pachete...