Stresul post-traumatic a fost descris în cronici de acum câteva mii de ani

4

Dovezi ale tulburărilor de stres post-traumatic pot fi găsite cu mult timp înainte decât se crezuse anterior, mergând până la anul 1300 înaintea erei noastre, susțin cercetătorii de la Universtiatea Ruskin din Marea Britanie care au analizat texte din vechea Mesopotamie (astăzi Irak), informează BBC.

Relatările soldaților vizitați de “fantomele cu care s-au confruntat în luptă” corespund diagnosticului modern de tulburare de stres post-traumatic (PTSD). Cercetătorii au ajuns la concluzia că este posibil ca această afecțiune să fie la fel de veche ca și civilizația umană.

Profesorul Jamie Hacker Hughes, psiholog și fost consultant pentru Ministerul Apărării, a menționat că îndeobște se consideră că prima descriere a PTSD a fost făcută de istoricul grec Herodot.

Referindu-se la războinicul Epizelus din timpul bătăliei de la Marathon din anul 490 înaintea erei noastre, Herodot a scris: “Și-a pierdut brusc vederea la ambii ochi, deși nimic nu-l atinsese”.

Raportul prof.Hughes, intitulat “Nimic nou sub soare”, susține că există referințe cu privire la manifestarea PTSD din timpul dinastiei asiriene din Mesopotamia între 1300 — 609 înaintea erei noastre.

În acea epocă bărbații petreceau un an la constucția de drumuri, poduri și alte proiecte, înainte de a petrece un an la război și abia apoi revenau la familiile lor pentru un an, după care reluau acest ciclu.

Prof. Hughes a declarat pentru site-ul BBC News că simptomele de după bătălie au fost foarte clar asemănătoare cu ceea ce numim acum simptomele de stres post-traumatic.

“Ei au descris că au auzit și au văzut fantome care vorbeau cu ei, ce ar fi putut fi fantomele oamenilor pe care i-au ucis în luptă, iar aceasta este exact experiența soldaților din zilele noastre care au fost implicați în lupte încleștate corp la corp”, a mai spus specialistul britanic.

Diagnosticul și înțelegerea tulburărilor de stres post-traumatic au apărut după războiul din Vietnam. Și în Primul Război Mondial s-a constatat că o mare parte dintre soldați intrau într-o stare depresivă numită “shell shock” ca urmare a expunerii prelungite la tiruri cu obuze. Soldații afectați manifestau depresii nervoase, iritabilitate, migrene, spasme, frisoane, lipsă de concentrare și tendințe suicidare.

Prof .Hughes consideră că atâta timp cât a existat civilizație și război au existat și simptome post-traumatice, acestea nefiind specifice secolului XXI, mai scrie BBC.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Citește și...

CONVOCATOR

  COMPLETAREA ORDINII DE ZI A ADUNĂRII GENERALE ORDINARE A ACȚIONARILOR  SOCIETATII ARDEALUL SA             Directoratul societății ARDEALUL SA, societate administrată în sistem dualist, cu sediul...

PERFORMANȚĂ. Niciun CAZ NOU de CVOVID-19 de aproape O SĂPTĂMÂNĂ la Satu Mare. Doar DOUĂ CAZURI în județ

De aproape o săptămână, mai exact din data de 23 mai, în județul Satu Mare nu a fost înregistrat niciun caz nou de COVID-19...

NEBUNIE. Alți patru INCONȘTIENȚI, prinși de polițiști. Vor plăti SCUMP isprava lor

Polițiștii sătmăreni continuă să acționeze integrat, împreună cu celelalte structuri teritoriale cu atribuții în domeniul ordinii și siguranței publice, în contextul prevenirii și combaterii...

RAZIE. Poliția face CURAT în TRAFIC. Alte 15 permise SUSPENDATE într-o singură zi

Polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Satu Mare au desfășurat la data de 28 mai a.c., activități de menținere a unui climat de...

ARESTARE. INFRACTOR PERICULOS, prins de polițiști. Capete de ACUZARE GRAVE

Ieri, 28 mai a.c., polițiștii de investigații criminale din cadrul Poliției municipiului Satu Mare au depistat pe raza municipiului Satu Mare, un bărbat, de...