More


  Bogdan Aurescu i-a prezentat omologului olandez argumentele României pentru aderarea la Schengen

  - Advertisement -

  aurescu

  Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, i-a prezentat omologului olandez, Bert Koenders, argumentele României în aşteptarea unei decizii favorabile privind aderarea la Schengen, cei doi convenind să identifice modalităţile cele mai potrivite pentru găsirea unei soluţii în acest sens.

  Potrivit unui comunicat MAE remis, duminică, MEDIAFAX, ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a avut, sâmbătă, o întrevedere cu omologul olandez, Bert Koenders. Discuţiile de la Bucureşti dintre cei doi miniştri de externe au precedat deplasarea pe care aceştia o fac împreună, în cursul zilei de duminică, la marşul în memoria victimelor atentatului de la Tunis, din 18 martie 2015.

  În cadrul discuţiilor, Bogdan Aurescu şi Bert Koenders s-au referit şi la chestiunea Schengen. În contextul luptei antiteroriste, Bogdan Aurescu a prezentat argumentele pe care România, ca furnizor de securitate în regiune şi în UE, le consideră relevante, în aşteptarea legitimă faţă de o decizie favorabilă privind aderarea ţării noastre la spaţiul Schengen, se arată în comunicatul MAE. Aurescu a subliniat că aderarea României va întări capacitatea spaţiului Schengen de a combate fenomenele ilegale cu care se confruntă, respectiv va consolida securitatea UE. Cei doi miniştri au convenit să rămână în contact pe acest subiect pentru a identifica modalităţile cele mai potrivite pentru găsirea unei soluţii.

  În plan economic, cei doi oficiali au salutat nivelul schimburilor comerciale româno-olandeze (peste 3,5 miliarde de euro în 2014), Regatul Ţărilor de Jos menţinându-se, de mai mulţi ani, pe primul loc în clasamentul investitorilor străini în România (peste 8,2 miliarde de euro). Bogdan Aurescu a transmis interesul României pentru menţinerea unei tendinţe ascendente a schimburilor şi pentru atragerea de noi investiţii olandeze pe piaţa românească.

  Discuţiile au abordat şi evoluţiile din vecinătatea estică, în perspectiva Summit-ului Parteneriatului Estic de la Riga, cu accent pe criza din Ucraina şi perspectivele europene ale Republicii Moldova, combaterea terorismului, politica energetică, viitoarea Preşedinţie olandeză a UE din semestrul I al lui 2016. Aurescu şi Koenders au discutat şi problematica securităţii energetice, ministrul român menţionând oportunitatea reprezentată de valorificarea potenţialului resurselor energetice din platoul continental românesc al Mării Negre.

  Cu privire la agenda de securitate, şefii celor două diplomaţii au discutat despre implementarea deciziilor adoptate la Summitul-NATO din Marea Britanie privind apărarea colectivă, Bogdan Aurescu exprimând speranţa că partea olandeză va participa la structurile NATO de comandă şi control care vor fi înfiinţate în România.  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img