Dușa: Sistemul antirachetă de la Deveselu este unul defensiv1

Ministrul Apărării Naționale, Mircea Dușa, a precizat duminică că nu este de acord cu afirmații de genul celei făcute de ambasadorul Rusiei la Copenhaga referitoare la consecințele unei eventuale participări a statului scandinav la sistemul antirachetă al NATO.

Prezent la Câmpia Turzii, unde a participat la o demonstrație în cadrul unui exercițiu comun al militarilor americani și români, ministrul a subliniat, ca răspuns la cererea jurnaliștilor de a comenta declarațiile ambasadorului rus, că sistemul antirachetă de la Deveselu este unul defensiv.

“Deja ministrul de Externe a luat o poziție pe această declarație a unui ambasador rus. Sigur, nu suntem de acord cu asemenea declarație. Încă o dată, precizez și eu că sistemul antirachetă de la Deveselu este un sistem defensiv care vizează apărarea antirachetă a țărilor NATO”, a spus Mircea Dușa.

Ministrul român de externe Bogdan Aurescu și-a exprimat sâmbătă seară, într-o postare pe Twitter, deplina solidaritate cu Danemarca în contextul afirmațiilor ambasadorului rus la Copenhaga privind consecințele unei eventuale participări a statului scandinav la sistemul antirachetă al NATO, și a subliniat că amenințarea de a utiliza forța împotriva unui stat NATO este inadmisibilă.

Ambasadorul Rusiei în Danemarca a avertizat sâmbătă statul scandinav să nu se alăture sistemului antirachetă al SUA și NATO, pe care Moscova îl consideră o amenințare, relatează DPA.

“Nu cred că danezii sunt pe deplin conștienți de consecințele alăturării Danemarcei la sistemul antirachetă condus de americani”, a apreciat Mihail Vanin într-un articol de opinie publicat de cotidianul Jyllands-Posten.

“Dacă se va întâmpla acest lucru, navele daneze vor deveni ținte pentru rachetele nucleare rusești”, a adăugat el.

“Danemarca ar deveni parte a amenințării împotriva Rusiei, ar fi mai puțin pașnică și relațiile cu Rusia ar fi afectate”, a adăugat Vanin.

Ministrul danez de externe, Martin Lidegaard, a spus că remarcile au fost “inacceptabile”, adăugând că “Rusia știe foarte bine că scutul antirachetă al NATO este defensiv și nu este îndreptat împotriva sa”.

“Suntem în dezacord în multe puncte cu Rusia, dar este important ca situația să nu escaladeze”, a declarat Lidegaard pentru Jyllands-Posten.

Danemarca a anunțat în august că intenționează să echipeze una dintre fregatele sale cu un radar pentru a participa la sistemul antirachetă.

În postarea sa pe Twitter, Aurescu menționează că este total de acord cu ministrul de externe danez, exprimându-și “deplina solidaritate cu Danemarca, în calitate de aliat NATO al României, în chestiunea declarației ruse privind apărarea antirachetă”.

“Amenințarea de a utiliza forța împotriva unui stat NATO este inadmisibilă. Sistemul de apărare antirachetă este numai pentru autoapărare, așa cum este definită de Carta ONU, și nu are nimic de a face cu Rusia”, a mai precizat șeful diplomației române.

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts