More


  Întrevederi ale secretarului de stat din MAE Daniel Ioniță în contextul consultărilor pe teme de securitate de la Viena

  =

  1

  Secretarul de stat pentru afaceri strategice Daniel Ioniță a avut miercuri, în contextul consultărilor pe teme de securitate de la Viena, întrevederi cu Phillip Griffiths, șeful Secretariatului Aranjamentului Wassenaar pentru controlul exporturilor de arme convenționale și de produse și tehnologii cu dublă utilizare, și cu Denis Flory, director general adjunct pentru siguranță și securitate în cadrul Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA).

  Potrivit MAE, în cadrul întrevederii cu Phillip Griffiths, șeful Secretariatului Aranjamentului Wassenaar pentru controlul exporturilor de arme convenționale și de produse și tehnologii cu dublă utilizare, secretarul de stat Daniel Ioniță a subliniat rolul mecanismelor de control al exporturilor de armament în consolidarea stabilității și securității regionale și internaționale. El a arătat că România sprijină cooperarea statelor părți la Aranjamentului de la Wassenaar în vederea creării unor seturi comune de reguli, care să contribuie la consolidarea eforturilor împotriva amenințărilor la adresa păcii și securității internaționale și regionale, pe care le reprezintă acumulările destabilizatoare de armament.

  Totodată, secretarul de stat a subliniat că România urmărește dinamizarea dialogului între statele membre în abordarea principalelor teme de pe ordinea de zi a Aranjamentului Wassenaar, respectiv realizarea la timp și în conformitate cu regulile în materie a schimbului de informații generale și specifice de control al exporturilor, consolidarea procesului de licențiere și control, asigurarea transparenței exporturilor/transferurilor de arme convenționale și produse și tehnologii cu dublă utilizare.

  În cadrul întrevederii cu Denis Flory, director general adjunct pentru siguranță și securitate în cadrul Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), secretarul de stat Daniel Ioniță a subliniat rolul major al Agenției în consolidarea sistemului global de securitate și siguranță nucleară, punând accent pe implicarea activă și eforturile susținute ale României în aceste domenii. În context, a fost amintit rolul jucat de energia nucleară în mix-ul energetic național, care momentan are o pondere de 18% și avantajul unui impact redus asupra mediului.

  Totodată, demnitarul român a dat asigurări cu privire la angajamentul ferm al României față de procesul Summit-ului privind Securitatea Nucleară (NSS) din 2016, cei doi oficiali având un schimb de opinii referitoare la o eventuală tranziție a procesului NSS la un format mai cuprinzător sub egida AIEA.

  În perspectiva Conferinței de Evaluare a Tratatului de Neproliferare a Armelor Nucleare (RevCon NPT), care va avea loc în perioada 27 aprilie — 22 mai 2015, la New York, a avut loc un schimb de opinii cu privire la provocările pe care contextul internațional actual le-ar putea reprezenta pentru acest eveniment, se arată în finalul unui comunicat al MAE.  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img