Liga a 2-a / Miza pe juniori în eşalonul doiMiercuri au avut loc la sediul FRF o serie de discuţii privind regulile viitoarei ediţii de campionat a Ligii 2. La acestea au participat secretarul general al FRF, Gheorghe Chivorchian, şeful Departamentului Competiţii, Aurel Ionescu şi un grup de reprezentanţi ai cluburilor din eşalon alcătuit din Auraş Braşoveanu, Ionuţ Ivan şi Ştefan Stana.

Lot de 25 de jucători
Noul sezon al eşalonului secund va aduce o serie de schimbări majore pentru cluburile care vor evolua din vară în această competiţie, în primul rând din punct de vedere al lotului de jucători. Astfel, s-a decis ca fiecare echipă să transmită la FRF atât la începutul sezonului, cât şi după pauza de iarnă o listă de 25 de jucători care vor alcătui lotul principal.
Pe lângă aceştia, vor putea fi folosiţi oricând, fără nicio restricţie, juniorii din curtea proprie care au legitimaţia de jucător vizată la zi. În această categorie vor intra fotbaliştii care evoluează la echipele de juniori A, B sau mai mici, adică toţi cei născuţi după 1 ianuarie 1997.

Doi U19 permanent în teren
O altă schimbare majoră de regulament va fi cea legată de jucătorii sub vârstă care sunt obligatorii pe toată perioada partidei. Astfel, dacă în sezonul actual de campionat a fost vorba de doi jucători Under 21, adică născuţi după 1 ianuarie 1993, în ediţia următoare se va trece la doi jucători Under 19. În această categorie vor intra toţi jucătorii născuţi după 1 ianuarie 1996, adică inclusiv cei care în acest sezon evoluează la juniori republicani.

Doi extracomunitari pe criteriu de performanţă
Şi regimul extracomunitarilor va suferi o schimbare radicală, urmând a se alinia criteriului care se va aplica din vară şi în Liga 1. Astfel, în Liga 2 nu vor mai putea fi legitimaţi din vară decât extracomunitari care au cel puţin trei selecţii la naţionala lor, în decursul ultimului an. Fiecare echipă va putea avea în lot doi astfel de jucători, iar pe teren îi va putea folosi pe amândoi concomitent.
Actualii extracomunitari aflaţi sub contract vor putea să rămână la echipele de club până la terminarea angajamentului. Însă, din acest moment, ei nu mai pot semna prelungirea contractului pe care îl au cu echipa, dacă nu îndeplinesc criteriul de performanţă. Această nouă regulă pentru extracomunitari va duce la dispariţia brazilienilor şi argentinienilor în mod special, fiind imposibil de crezut că un internaţional cu trei selecţii în ultimul an ar veni să joace în Liga 2.

Baza e pe juniorii crescuţi la club
Articolul 45, punctul 7 din ROAF, va suferi schimbări în ceea ce priveşte jucătorii formaţi la nivel naţional. Până acum, cluburile erau obligate, conform literei b, să înscrie în raportul de arbitraj la fiecare joc oficial minim 10 jucători formaţi la nivel naţional. Din vară, echipele din Liga 2 vor fi obligate ca în lotul de 25 să aibă minim 6 jucători formaţi la nivel naţional şi minim 2 formaţi la club.
Prin jucători formaţi la nivel naţional se înţeleg jucătorii care, indiferent de cetăţenie, au figurat ca legitimaţi şi au participat la competiţii pentru un club din România timp de minim 3 ani (consecutivi sau nu) în perioada cât au fost în vârstă de 15-21 de ani. Stagiul de 3 ani se reduce în mod corespunzător pentru jucătorii sub 18 ani.( sursa liga 2.ro).

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts