More

    Nu-i normal ca preşedintele şi premierul să câştige sub un angajat din instituţie militarizată

    Victor-Ponta

    Scara normală a valorilor din sistemul de salarizare bugetară trebuie rearanjată, deoarece nu este normal ca preşedintele ţării, prim-ministrul, preşedinţii Camerelor parlamentare să câştige mai puţin decât un angajat dintr-o instituţie militarizată sau companie de stat, a afirmat premierul Ponta. “Trebuie să rearanjăm, totuşi, scara normală a valorilor, trebuie să existe în primul rând o ordine. Nu-i normal ca preşedintele ţării, primul-ministru, preşedinţii Camerelor să câştige mai puţin decât cine ştie ce angajat dintr-o instituţie militarizată sau dintr-o companie de stat, pentru că nu există nicio ţară europeană unde să se întâmple chestia asta. Cerem performanţă de la cei care conduc instituţii, dar în schimb credem că nu trebuie nimic altceva pentru performanţă”, a spus Ponta, în deschiderea Biroului Permanent Naţional al PSD.

    El a adăugat că şi medicilor, profesorilor, militarilor, poliţiştilor trebuie să li se asigure un plan de carieră şi a precizat că noua lege a salarizării va fi definitivată în a doua parte a acestui an. Guvernul propune în noua lege a salarizării, conform cifrelor susţinute, joi seara, de către ministrul delegat pentru Dialog Social, Liviu Pop, la România TV, un salariu minim brut de 1.200 lei şi unul maxim brut de 22.000 lei, repartizate pe cinci clase de salarizare, sindicatele, aflate în studioul TV, acuzând însă Executivul de incompetenţă pentru faptul că introduce eronat unele profesii în categoria meseriilor necalificate.

    Cele cinci clase de salarizare ar urma să includă de anul viitor, conform propunerii guvernamentale, persoanele necalificate, cu un salariu minim brut de 1.200 lei, persoanele cu studii medii sau care au absolvit şcoli profesionale, fără bacalaureat, persoanele cu studii medii cu bacalaureat, persoanele cu studii superioare de scurtă durată (precum asistent medical, arhivar, grefier) şi persoanele cu studii superioare de lungă durată (precum medicul, profesorul, dar şi preşedintele ţării, parlamentarul şi ministrul), pentru această ultimă categorie fiind propus salariul maxim, de 22.000 lei brut.

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE