Rică fără frică!rica

A început fotbalul în 1978, la 14 ani la Olimpia pe vremea când majoritatea jucătorilor şi chiar a arbitrilor din liga a 4-a de elită nici nu erau născuţi. E legitimat la Cetate Ardud şi la cei 51 de ani ai săi continuă să apere cu succes în fotbalul judeţean. E vorba de Marcel” Rică” Pteancu omul spectacol sau „portarul Ardealului”, aşa cum e alintat de antrenorul său de la Ardud, şi totodată cel mai bun prieten, Tudor Barbul.

„ Fără el fotbalul din judeţ ar fi mult mai sărac”, recunosc şi oficialii AJF-ului care s-au obişnuit deja cu poantele pe care Rică le face meci de meci.

„Trebuie să fim atenţi mereu la cum repune mingea. O dă direct din mână chiar dacă mingea a ieşit pe lângă poartă“, a povestit centralul Ştefan Bathori completat de Attila Mandi fost coleg de echipă cu Rică. „Mi-a pus un bostan la repunere în locul mingii.Era să-mi rup piciorul la o repunere. Nu e meci să nu facă spectacol” a amintit Mandi.

La un meci la Halmeu în timpul jocului a dispărut la cules de căpşuni iar apoi şi-a servit colegii, acum vreo 14 ani la un meci la Samobil s-a dus la cules de flori şi i le-a oferit centralului Florin Buţurcă. Cu mesajul… suntem de la emisiunea Iartă-mă. Mereu încearcă vigilenţa atacanţilor adverşi şi le oferă mingea la repunere. „Îi întreb, vrei să dai gol şi îi pun mingea în faţă. O singură dată am luat gol în acest fel. Îţi dai seama că pentru ei meciul e terminat” şi-a amintit Rică Pteancu la emisiunea Săptămâna sportivă de la Nord Vest TV.

Legat de cariera lui , Pteancu a prins vremurile în care UNIO şi Olimpia erau mari rivale în Divizia B. A promovat cu UNIO în „B” fiind coleg de generaţie cu Steibinder, Balogh Sanyiak, Boje, Puţ sau Czirbusz. După „fuziunea” dictată de partid în 87 a revenit la Olimpia IUM . Cel mai important moment al carierei recunoaşte Rică a fost amicalul cu Steaua din 1988. „A fost ceva de neuitat. Atâta lume la stadion n-am văzut niciodată. Am luat două goluri de la Balint dar asta după ce am condus cu 2-1. Acum văd că se spune că e lume multă la meci dacă vin 1000 de oameni, atunci stadionul era plin cu trei patru ore înainte de începerea jocului. S-a terminat 3-2 pentru Steaua dar a fost sărbătoare la Satu Mare în acea zi. Era Steaua cu Hagi, Stoica, Balint, Piţurcă ” a mai spus Rică Pteancu.

A urmat perioada de la Someşul Satu Mare cu meciuri la nivelul Diviziilor B şi C. Iar de 15 ani e mereu alături de Tudor Barbul la echipele pe care acesta le-a manageriat. „Mă simt bine aici la Mădăras sau la Ardud. Vin cu drag la o mişcare. Eu acum la 51 de ani nu mai apăr, doar stau în poartă” glumeşte Rică. Legat de momentul retragerii acesta îşi ameninţă concurenţa…” mai stau mult şi bine în poartă. Copilul ce a intrat în locul meu duminică în minutul 80 în meciul cu Oraşu Nou sigur se lasă de fotbal. Îl termin la antrenamente” a continuat cu zâmbetul pe buze „portarul Ardealului” care a devenit brusc serios la finalul discuţiei când a venit vorba de fotbalul de acum. „Nu mai văd aceeaşi plăcere de a veni la teren la copii. Totul se învârte în jurul banului. Parcă nici de glume nu mai are chef lumea. De aceea nici n-am vrut să antrenez copii . Eu n-aş putea să păcălesc fotbalul… Mai bine cât pot mai ies la o mişcare o dată pe săptămână” a încheiat Pteancu.

La acest final de săptămână Cetate Ardud stă, dar pentru cei care mai vor să vadă un fotbal altfel îi invităm să urmărească măcar un meci cu Rică Pteancu în poarta Cetăţii în această primăvară.

“În 15 ani de când colaborăm au fost multe momente comice. Acum vreo patru cinci ani jucam la Mădăras în sâmbăta mare, înainte de Paşti. N-am ştiut la început de ce Rică e aşa liniştit. Până la urmă a comis-o. Prin minutul 60 a strâns toţi copiii de la teren în spatele porţii, s-a apucat să umfle baloane colorate şi le-a aruncat în careu. Iar el în patru picioare striga la adversari… veniţi să-l căutaţi pe iepuraşu de Paşte“ – Tudor Barbul, antrenor Cetate Ardud.

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts