More


  Viceprimar să devină candidatul pentru primar situat pe locul doi la alegeri

  =

  alegeri

  O propunere legislativă iniţiată de mai mulţi deputaţi prevede ca viceprimar de localităţi să fie ales cel care a obţinut al doilea scor electoral la alegerile pentru funcţia de primar, a declarat, vineri, preşedintele PC Suceava, deputatul Cezar Cioată.

  Cioată a declarat corespondentului MEDIAFAX că este co-iniţiator al acestei propuneri legislative care prevede ca viceprimar devină persoana care, în urma alegerilor pentru funcţia de primar, s-a clasat pe locul al doilea. El a arătat că în condiţiile în care se realizează un singur tur de scrutin pentru alegerea primarului ar fi bine ca pentru o bună reprezentare în Executivul local, viceprimarul să fie cel care a obţinut al doilea loc în alegerile pentru funcţia de primar. “Dacă doi oameni au susţinerea cea mai mare în comunitate e bine să fie amândoi în conducerea Primăriei”, a spus Cioată. El a menţionat că această propunere legislativă a fost depusă la Consiliul Legislativ în vederea obţinerea avizului. În prezent, viceprimarii se desemnează indirect prin alegerea lor din rândul consilierilor locali.

  Comisia parlamentară de elaborare a Codului electoral a finalizat, joi, proiectul de lege privind alegerile locale, stabilind, între altele, că preşedinţii consiilor judeţene vor fi aleşi indirect prin vot secret al consilierilor judeţeni, cu majoritate simplă. Membrii comisiei au adoptat în principiu acest proiect de lege, care modifică trei legi, şi anume legea alegerilor locale, administraţiei locale şi statutul aleşilor locali, urmând ca luni să fie trimis spre dezbaterea Senatului, iar, apoi, la Camera Deputaţilor. Proiectul prevede ca preşedinţii consiliilor judeţene, dar şi vicepreşedinţii şi viceprimarii să fie aleşi în mod indirect, prin vot secret de consiliul judeţean, cu majoritate simplă. Aceştia pot fi demişi, însă, la iniţiativa a cel puţin o treime din numărul consilierilor judeţeni, cu majoritate calificată, adică voturile a două treimi din numărul total, şi motivat.  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img