More


  Asociaţiile de producători încalcă legea cu bună-ştiinţă

  - Advertisement -

  lege

  Din 1 mai, toţi producătorii agricoli trebuie să deţină “atestate de producător” – care înlocuiesc vechile certificate. Dacă pe hârtie situaţia arată bine, în realitate cam totul este în aer. Şi asta pentru că, deşi legea le obligă, cele zece asociaţii ale producătorilor agricoli din judeţ refuză să elibereze avize gratuite pentru agricultori, astfel încât să poată obţine atestatele. Reprezentanţii asociaţiilor susţin, cu subiect şi predicat, că nimeni şi nimic nu îi poate obliga la un astfel de gest. Astfel, problema a rămas în coadă de peşte.

  Ce spune legea
  Prin această lege, Ministerul Agriculturii încearcă să stopeze traficul de produse agricole şi animale desfăşurat până acum în spatele certificatelor de producător. Atestatul de producător se eliberează producătorilor care formulează o cerere pe adresa primăriei pe a cărei rază teritorială se află terenul/ferma/gospodăria. Calitatea declarată de producător este verificată atât în registrul agricol cât şi pe teren, la faţa locului. Verificările vor fi făcute de reprezentantul unei asociaţii de producători agricoli (pe agricultură şi pe zootehnie) agreată de primărie. Respectiva asociaţie – aprobată de primărie – trebuie să-l verifice pe producător acasă, dacă a declarat date reale: de la suprafaţa terenului până la numărul de animale declarate. Atestatul de producător se eliberează de către primar în termen de 5 zile lucrătoare de la data solicitării, cu avizul consultativ al structurilor asociative profesionale/patronale/sindicale din agricultură, după caz, constituite potrivit legii şi organizate la nivel local şi judeţean, care se înregistrează la primăriile comunelor, oraşelor, municipiilor. Adică, în 5 zile lucrătoare, producătorul trebuie verificat şi atestat. Asta pe hârtie.

  Prefectul atenţionează asociaţiile de profil
  Prefectul Eugeniu Avram a precizat că asociaţiile de producători au obligaţia să elibereze gratuit avizele consultative către producători, indiferent dacă sunt sau nu sunt membri ai acestor forme asociative. “Am înţeles că sunt probleme la nivelul judeţului şi aş vrea să le clarificăm. Vreau să vă spun clar că articolul 4 din Legea 145 spune că atestatele se eliberează de către primari, în timp de cinci zile lucrătoare, de la data solicitării, cu avizul consultativ al structurilor asociative profesionale (…) La articolul 3, aliniatul 5, spune aşa: în cadrul verificărilor efectuate de asociaţiile profesionale, rezultatul acestora se consemnează în cadrul unui aviz consultativ, care se eliberează gratuit, indiferent dacă solicitantul este membru sau nu al acestora”, a spus Eugeniu Avram.

  Asociaţiile refuză cu desăvârşire
  Preşedintele executiv al Uniunii Producătorilor Agricoli din Nord-Vestul României, Valer Şichet, a precizat, cu subiect şi predicat, că nu poate fi obligat să respecte articolul 3, aliniatul 5, din Legea 145, care prevede ca avizele să fie eliberate gratuit. “Asociaţia noastră s-a înfiinţat în 2002 de către producători agricoli care de atunci plătesc cotizaţie anuală, iar avizul este gratuit pentru membrii uniunii. Dar cei care nu fac parte din uniune eu nu pot să îi dau, pentru că noi nu avem niciun suport financiar decât din cotizaţiile membrilor. Eu cum să îi dau aviz gratuit, dacă niciunde altundeva o entitate privată nu eliberează nimic gratuit persoanelor din afara asociaţiilor?!”, a declarat Valer Şichet.

  Avizul, doar contra taxă
  Deşi Legea 145 stipulează clar că aceste avize se eliberează gratuit, în realitate fiecare producător va fi nevoit să se înscrie într-o asociaţie de profil şi să achite o taxă. “Ca atare, toţi cei care vor să obţină aviz trebuie să se înscrie în uniune. Este o taxă de înscriere de 40 de lei care se plăteşte o singură dată şi o cotizaţie anuală. Eu nu am nicio obligaţie, altfel, să eliberez gratuit. Căci nici eu nu pot să intru în casa nimănui şi să spun ce să facă”, a mai spus Valer Şichet.

  Ciprian Bâtea  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img