Cardurile de sănătate, obligatorii de azicjas

Cardurile naţionale de sănătate devin obligatorii începând de azi, astfel că asiguraţii trebuie să le prezinte furnizorilor de servicii medicale de fiecare dată când au nevoie de aceste servicii. Conducerea Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Satu Mare a făcut ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, un apel atât către asiguraţi cât şi către furnizorii de servicii medicale să nu saboteze acest sistem şi să fie mai răbdători.

Control direct asupra banilor cheltuiţi
Încă de la începutul întâlnirii cu presa, directorul CJAS Satu Mare, Georgeta Pop, a dorit să precizeze faptul că prin intermediul acestor carduri de sănătate nu se doreşte îngrădirea accesului populaţiei la serviciile medicale ci reprezintă un control direct asupra banilor cheltuiţi în sistem. „Acest sistem are menirea de a conferi certitudinea că banii au fost cheltuiţi în sistemul de sănătate. Este un proiect complicat şi complex, de aceea fac un apel atât asiguraţilor cât şi furnizorilor de servicii medicale să nu saboteze sistemul. Vrem să avem înţelegere cu toţii şi să ne dorim ca acest sistem să fie o reuşită”, a precizat Georgeta Pop.
Directorul CJAS a mai precizat că deşi cardurile de sănătate sunt obligatorii de azi nu vor fi refuzaţi cei care se prezintă la furnizorii de servicii medicale fără acest card, pacienţii trebuind doar să facă dovada faptului că sunt asiguraţi. Pe de altă parte, cardul nu conferă statutul de asigurat. „Cardul de sănătate îl primesc toate persoanele care au peste 18 ani. Dar asta nu înseamnă că sunt asiguraţi. Dacă posesorul de card nu şi-a achitat contribuţia la asigurările de sănătate, nu poate beneficia de pachetul de bază conferit asiguraţilor”, a mai precizat Georgeta Pop.

Aproape 9.000 de carduri nedistribuite
La nivel naţional, mai sunt de distribuit circa 500.000 de carduri de sănătate. „La nivelul judeţului Satu Mare mai avem de distribuit circa 8.700 de astfel de carduri, care pot fi ridicate de la sediul instituţiei noastre. Distribuirea cardurilor de sănătate este un proces continuu. Acestea vor fi distribuite în continuare şi pentru persoanele care vor împlini de acum înainte vârsta de 18 ani”, a mai spus directorul CJAS. Din fericire, la nivelul judeţului, a fost refuzat un singur card de sănătate, fiind invocate motive de natură religioasă.

Prezent la conferinţa de presă, directorul relaţii contractuale din cadrul CJAS Satu Mare, Mihaela Curta, a arătat că până în prezent au fost iniţiate circa 10% din cardurile distribuite până acum. „Nu este obligatoriu ca aceste carduri să fie iniţiate acum. Acest lucru se poate face doar atunci când asiguratul are nevoie de servicii medicale. Atunci se prezintă la medicul de familie şi i se iniţiază acest card”, a precizat Mihaela Curta.

Aceasta a mai arătat că acest card poate fi prezentat la orice furnizor de servicii medicale din ţară, chiar şi atunci când un asigurat se află într-o staţiune balneoclimaterică pentru a putea astfel beneficia de tratament.

Pentru nelămuriri sau informaţii suplimentare, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a pus la dispoziţie atât asiguraţilor cât şi furnizorilor de servicii medicale un Call Center. Astfel, cei interesaţi pot suna la 0800800950, în fiecare zi de luni până vineri, între orele 8.00 şi 20.00.

Florin Dura

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts