Cum s-au relativizat viaţa şi moarteaSocietatea sătmăreană a ajuns într-un punct în care ar trebui tras un mare semnal de alarmă. Şi asta pentru că într-o lume în care totul e relativ, chiar şi tragediile au ajuns să fie relativizate. Mă refer aici la drama fără margini care a avut loc în Vinerea Mare, atunci când şase persoane – trei adulţi şi trei copii – au ars de vii într-o cocioabă aflată pe marginea Someşului. Cea mai cruntă moarte posibilă, aş îndrăzni să spun. Cu toate acestea, opinia publică sătmăreană a trecut pe lângă acest subiect fără prea mari dezbateri, fără prea mult zgomot. O fi fost, probabil, din cauză că se apropiau cu paşi repezi Sfintele Paşti, iar oamenii erau extrem de grăbiţi să îşi finalizeze pregătirile. Sau poate nu! Poate că dacă acei bieţi dezmoşteniţi ai soartei ar fi murit într-o zonă mai bună a Sătmarului, dacă aveau o condiţie socială mai bună, poate “martirii” fără voie ar fi fost deplânşi mai acut. Iată cum tragedia a ajuns să fie relativă pe meleagurile noastre. Când cineva moare, contează cine este. Ce statut social are, în ce zonă trăieşte.

Ar trebui să ne oprim cu toţii pentru o clipă şi să reflectăm asupra acestui fenomen. Într-o lume în care viaţa ar trebui să fie sfântă, mai ales că vorbim şi despre trei copii fără nicio vină, se impune o schimbare radicală de optică. Poate că această dramă trebuia să fie cu atât mai deplânsă cu cât ne aflam în pragul celei mai sfinte sărbători. Oare cât de sincere au fost rugăciunile creştinilor către Iisus Hristos, care s-a sacrificat pentru umanitate, dar au trecut pasivi pe lângă tragedia din Vinerea Mare?! Oare câte astfel de nenorociri trebuie să se mai întâmple pentru ca viaţa şi moartea să nu mai fie relative?!

În concluzie, pentru a schimba ceva într-o societate egoistă, plină de ranchiună, se impune să ne schimbăm fiecare dintre noi. Să ne respectăm între noi, să folosim aceeaşi unitate de măsură indiferent despre cine este vorba. Să deplângem dramele la fel, să ne bucurăm la fel şi să sperăm la fel. Poate că tragedia din Vinerea Mare, una fără egal în Satu Mare în ultimii 25 de ani, ar trebui să constituie un moment de cotitură în societatea noastră.

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts