Din “vicecampioni” naţionali la trichineloză, la coada clasamentuluitrichi

Dintr-un fatidic loc secund la nivel naţional în ceea ce priveşte cazurile de trichineloză în anul 2013, judeţul Satu Mare se află acum la coada clasamentului. Şi asta datorită unor acţiuni de deratizare masivă, în special în zona Odoreului, fapt ce a dus la scăderea incidenţei cazurilor de trichineloză la porci cu circa 90%, susţin specialiştii din cadrul Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Satu Mare.

Dezastru în 2013
În anul 2013, cele mai multe cazuri au fost înregistrate în lunile decembrie şi ianuarie, ca urmare a consumului de carne neverificată trichineloscopic, cu ocazia sărbătorilor de iarnă. Cele mai afectate judeţe au fost Sălaj – cu 17,9 la suta de mii de locuitori, Satu Mare – cu 5,5 la suta de mii şi Cluj – cu 4,5 la suta de mii, iar cauzele au fost neverificarea cărnii provenite din gospodăria proprie sau din vânat şi obiceiul de a consuma carne nepreparată termic sau insuficient preparată, sub formă de cârnaţi, şuncă sau afumături.

Un singur focar anul trecut
În anul 2013 au fost raportate 22 de focare de trichineloză, sursa principală fiind animalele din gospodăria proprie. Judeţele care au raportat focare au fost Cluj (cinci), Sălaj (patru), Bihor, Constanţa, Mehedinţi şi Sibiu (câte două), Buzău, Harghita, Mureş, Satu Mare şi Tulcea (câte un focar).

Acţiuni masive de combatere a trichinelozei
Directorul Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Satu Mare, Nicolae Dumuţa, susţine că de la peste o sută de cazuri în 2013 s-a redus incidenţa la circa 50 de cazuri în 2014, iar la finalul anului trecut înregistrându-se doar doar 28 de situaţii de acest gen la porci. “Am avut o campanie susţinută pe toate căile, inclusiv mass media, şi cu un sprijin extraordinar din partea administraţiei locale. Aş vrea să vă spun că din datele noastre, cazurile de suine, de porci, au scăzut constant, aproximativ cu 50 la sută pe an, ajungând ca în 2014 să avem doar 28 de cazuri pozitive descoperite şi niciun caz pozitiv la om. Nicio îmbolnăvire la om cu trichineloză”, a spus Nicolae Dumuţa.

Odoreul, din zonă minată în zonă sigură
Odoreul a fost principalul focar de trichineloză, dar în urma unor acţiuni masive de deratizare zona a devenit, în final, una sigură. “Cea mai vulnerabilă sau periculoasă zonă a fost cea a Odoreului. Şi aş vrea să vă spun că graţie unei colaborări extraordinare cu Primăria Odoreu am reuşit să combatem acest fenomen. Vreau să vă spun că Primăria Odoreu a demarat toate acţiunile în acest sens, fiind făcută o deratizare extraordinară cu colectarea tuturor şobolanilor din zonă, iar la unii şobolani morţi a fost identificată trichineloza. Cred că la Odoreu a scăzut incidenţa cazurilor de trichineloză cu 80-90% cazurile pozitive de trichineloză la porc. Iar la om nu am avut niciun caz în 2014”, a mai spus Nicolae Dumuţa.

Ciprian Bâtea

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts