Furtul de lemne, dus la rang de profesiefurt

Oficialii Direcţiei Silvice Satu Mare şi cei ai Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic şi de Vânătoare susţin că hoţii de lemne sunt pe cât de bine organizaţi, pe atât de violenţi. Mai mult, în hora furturilor de lemne au intrat şi angajaţi ai unor ocoale silvice din judeţ. În aceste condiţii, nici nu este de mirare că furtul de lemne este greu de combătut în judeţul Satu Mare, astfel de apucături fiind duse la rang de veritabilă profesie.

Se fură tot mai mult, cu ajutorul pădurarilor
Reprezentantul Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic şi de Vânătoare (ITRSV) Satu Mare, Maria Antal, a precizat că atât cantitatea cât şi valoarea materialului lemnos, furat din pădurile din judeţ, este în creştere. Astfel, în anul 2013 s-a confiscat cantitatea de 1.336 de metri cubi de material lemnos, cu o valoare de 24.000 de lei, în anul 2014 s-a confiscat cantitatea de 2.952 metri cubi de material lemnos sustras de diferite persoane, la o valoare de 68.365 lei. Culmea ironiei, în cursul anului trecut doi angajaţi ai Ocolului Silvic Ciumeşti au fost depistaţi că erau colaboratori ai hoţilor de lemne, fiind îndepărtaţi din sistem.

Hoţii s-au profesionalizat
Directorul Direcţiei Silvice Satu Mare, Sever Şter, susţine că hoţii de lemne s-au profesionalizat. “La Româneşti este atât de bine pus sistemul la punct încât este greu de combătut. Cei care fură lemne îi plătesc pe vecinii pădurarului, care îi sună pe hoţi când pădurarul este acasă pentru a se putea duce la furat de lemne liniştiţi. Am schimbat pădurarul şi am angajat alt pădurar, dar se întâmplă la fel”, a declarat Sever Şter.

Hoţii sunt tot mai agresivi
Directorul Direcţiei Silvice se plânge de faptul că hoţii sunt tot mai violenţi la adresa pădurarilor. “Hoţii ne ameninţă pădurarii cu securea, mai ales în zona Stâna şi Homoroade. Aceşti oameni au dubiţe, taie lemnele, le pun în dubiţă şi pleacă. Şi e mai greu de depistat. Am avut chiar eu o situaţie, când am mers pe teren şi au fugit, nu îi putem prinde. Am avut caz unde le-am făcut proces de contravenţie şi au pus amenda pe aparţinători care erau cu grad de handicap, se aflau la pat. Dar lemnele erau furate de fiii acestora”, a precizat Sever Şter.

Valorificarea lemnului furat, prin anunţ de mica publicitate
Directorul Direcţiei Silvice Satu Mare, Sever Şter, a precizat că speculanţii de pe piaţa lemnului îşi valorifică “marfa” la vedere, chiar prin anunţurile de mica publicitate. “Am găsit în ziare între 10 şi 15 anunţuri privind vânzarea de lemne. L-am pus pe un inginer să verifice, iar o parte dintre ei erau agenţii economici care se ocupă cu exploatarea parchetului. În schimb, o altă parte erau samsari. Adică, cumpăra lemnul din pădure, aducea lemnul acasă şi de acolo aştepta clientul să vină să îl cumpere. Sunt cinci-şase persoane care se ocupă cu astfel de probleme”, a spus Sever Şter.

Fără leac împotriva hoţilor
Cum majoritatea furturilor de lemne sunt sancţionate cu o simplă amendă, fenomenul nu poate fi combătut. Şi asta pentru că hoţii nu îşi plătesc niciodată amenzile. Astfel încât forţa coercitivă a statului este, practic, zero barat. “Avem foarte multe procese verbale de contravenţie pe care le-am întocmit şi le-am înaintat organului de urmărire. Nicio amendă de la Socond nu am încasat-o. Sunt cetăţeni care au câte cinci-şase procese verbale de contravenţie, iar nimeni nu le-au luat vreun ban”, a declarat Sever Şter.

Radarul pădurilor arată bine…pe hârtie
Sistemul de urmărire SUMAL, considerat un fel de radar al pădurilor, are menirea de a duce la combaterea furtului de lemne din pădurile ţării prin urmărirea şi controlarea exploatării de masă lemnoasă. Prin soft-ul SUMAL, pus la dispoziţie gratuit utilizatorilor, se instituie un sistem de urmărire la secundă a modului de exploatare a materialului lemnos. Practic, prin intermediul soft-ului, care poate fi instalat pe telefoanele mobile inteligente sau pe tablete, se va ţine o evidenţă “la secundă” a tăierilor de arbori din păduri.

Vămile, puncte de tranzit al lemnului furat
În realitate, însă, “radarul pădurilor” a fost uitat de cei de la Poliţia de Frontieră. O confirmă chiar reprezentanta Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic şi de Vânătoare (ITRSV) Satu Mare, Maria Antal. “Cei de la Poliţia de Frontieră au obligaţia să îşi instaleze acest soft şi să verifice codurile de pe avizele ce intră şi ce ies din vamă. Din păcate, nu s-a întâmplat acest lucru”, a precizat Maria Antal. Situaţia este confirmată şi de către prefectul Eugeniu Avram. “Am informaţii că se trece peste frontieră şi la nivelul judeţului se comercializează. Sunt suspiciuni de genul acesta”, a spus prefectul Avram.

Ciprian Bâtea

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts