Ghetoul din inima Sătmaruluighetou

Pe malul Someşului, feriţi de ochii indiscreţi ai sătmărenilor de cele două diguri şi de vegetaţia luxuriantă, îşi duc veacul zeci de persoane. De la bătrâni până la copii, toţi se zbat să trăiască printre gunoaie, dincolo de limitele sărăciei. Acolo este o altă lume, unde nu pătrund decât reprezentanţii unor ONG-uri, care vin să îi ajute minimal, după puterile lor. Aceşti dezmoşteniţi ai soartei luptă să trăiască într-o societate care nu vrea să ştie nimic de ei. Nici măcar moartea nu mai răzbate dintre copaci şi de după dig. Totul rămâne în acea lume a disperării, care se desfăşoară după o singură lege: scapă cine poate.

Doar ONG-urile mai intră în ghetou
Asociaţia Stea este una dintre cele mai active organizaţii neguvernamentale pe problema persoanelor năpăstuite de soartă. Mai mult, este singura entitate care a crezut de cuviinţă să realizeze o cartografiere a zonelor de risc, astfel încât să se intervină într-o manieră profesionistă. Totodată, Asociaţia Stea pune aceste date şi la dispoziţia instituţiilor de stat. Şi o fac benevol, dezinteresaţi din punct de vedere financiar. Conform studiilor realizate de Asociaţia Stea, pe malurile Someşului trăiesc în condiţii greu de imaginat zeci de persoane, printre care 23 de minori. “La ora actuală, conform informaţiilor pe care le-am adunat, sunt 23 de minori care locuiesc în locuinţe improvizate.Noi trimitem, pe partea de minori, în fiecare trimestru informaţii către Serviciul Public de Asistenţă Socială, care le trimite mai departe la Direcţia de Protecţie a Copilului şi am înţeles că se colectează date la nivel naţional. Nu ne obligă nimeni să transmitem aceste date, dar considerăm că sunt foarte utile”, susţine preşedintele Asociaţiei Stea, Cristina Bala.

Copii fără viitor
Niciunul din cei 23 de copii care luptă zi de zi pentru viaţă în condiţii inimaginabile nu pare să aibă vreo şansă să părăsească acea zonă. Şi asta în condiţiile în care instituţionalizarea acestora nu poate fi o soluţie. Singura şansă o reprezintă educarea şi sprijinirea părinţilor. “Din experienţa noastră putem spune că trebuie evitat cu orice preţ instituţionalizarea copilului. Sigur, acolo unde viaţa copilului este în pericol sau acesta este grav neglijat trebuie să intervenim prin scoaterea copilului din familia abuzatoare. Din experienţa noastră putem spune că instituţionalizarea naşte adevăraţi monştri, pentru că nevoile din punctul de vedere psihologic al copilului nu pot fi suplinite de către înlocuitori ai părinţilor. Dar în familiile în care se poate lucra cu părinţii şi aceştia doresc să înveţe să îşi îndeplinească rolul, este extrem de important să primească ajutor acele familii”, a mai spus Cristina Bala.

Primăria înregistrează unele succese
Sensibilizaţi de reprezentanţii Asociaţiei Stea, reprezentanţii Primăriei Satu Mare, prin Serviciul Public de Asistenţă Socială, mai dau câte o mână de ajutor. “De un an şi jumătate au avut loc multă schimbări prin parteneriatul bun pe care îl avem cu Serviciul Public de Asistenţă Socială (SPAS), aşa că sunt peste 25 de persoane din familii care au locuit pe malul Someşului, care la ora actuală sunt în locuinţe de necesitate sau locuinţe sociale. Acolo unde părinţii fac eforturi pentru integrare primesc acest sprijin din partea SPAS Satu Mare”, a conchis Cristina Bala.

Există şi alte ghetouri
Un alt ghetou este în zona fostului stadion UNIO, acolo unde alte zeci de copii au viitorul amanetat. “Una dintre ele este cea a fostului stadion UNIO, zona Vulturului, unde vin la activităţile pe care le organizăm cu caravana mobilă în jur de 70 de copii care participă la activităţi. Iar pe lângă aceia, mai sunt şi alţi copii”, spune preşedintele Asociaţiei Stea.

Drama care putea fi evitată
Din păcate mai multe persoane au murit pe malul Someşului, chiar în Vinerea Mare, după ce au ars de vii. Este vorba despre şase persoane, printre care şi trei minori. Încercând să se încălzească prin orice mijloace, capul familiei a improvizat o sobă, dar scântei de la dispozitivul fatidic a aprins cortul în care dormeau cele şase persoane. Drama putea fi evitată, fără doar şi poate. Dar în condiţiile în care doar câteva ONG-uri şi SPAS se luptă pentru viaţa semenilor aflaţi la ananghie, astfel de drame se pot repeta în orice clipă.

Ciprian Bâtea

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts