În Găgăuzia are loc învestirea în funcție a noului guvernator al regiunii, Irina Vlah2

În autonomia găgăuză (Unitatea Teritorial Autonomă ‘Gagauz-Yeri’), din sudul Republicii Moldova, are loc miercuri învestirea în funcție a noului guvernator al regiunii, Irina Vlah, cea care a câștigat alegerile de la 22 martie, după o campanie electorală în care a fost susținută puternic de Moscova.

Potrivit mass-mediei de la Chișinău, ceremonia va avea loc în cadrul unei ședințe speciale a Adunării Populare (legislativul local), după care va urma o altă ceremonie în centrul orașului Comrat, capitala autonomiei găgăuze. La eveniment vor fi prezenți premierul Chiril Gaburici, președintele parlamentului Republicii Moldova, Andrian Candu, și consilierul prezidențial Vladimir Ciobanu.

După o campanie electorală extrem de politizată în care a predominat factorul geopolitic, Irina Vlah, susținută de Moscova și de Partidul Socialiștilor — partid prorus cu cele mai multe mandate în legislativul de la Chișinău, dar aflat în opoziție—, a câștigat alegerile de la 22 martie din Găgăuzia, cu 51,01% din voturi. Ea va deține funcția de bașcan al Găgăuziei pentru o perioadă de patru ani și va fi numită din oficiu membru al guvernului de la Chișinău.

În campania electorală pentru alegerile din Găgăuzia, regiune cu un electorat în cea mai mare parte prorus, Irina Vlah a susținut obiectivul socialiștilor de a aduce Republica Moldova în Uniunea Eurasiatică condusă de Rusia și s-a pronunțat pentru ‘autodeterminarea’ regiunii.

Timp de aproape 10 ani, ea a fost deputat în parlamentul Republicii Moldova, pe listele Partidului Comuniștilor. După alegerile de la 30 noiembrie din Republica Moldova, ea a părăsit această formațiune pe motiv că partidul nu a respectat opțiunea alegătorilor din autonomia găgăuză de a se apropia de Federația Rusă.

Într-un interviu acordat imediat după alegeri postului Deutsche Welle, Irina Vlah declara că, în noua sa calitate, își dorește o relație normală cu autoritățile centrale de la Chișinău. ”Ne dorim o relație normală cu Chișinăul. (…) Mă interesează în primul rând dezvoltarea economică a regiunii. Sunt gata să-i propun Chișinăului stabilitate în sudul țării, în schimbul deschiderii față de Autonomia Găgăuză. Vrem să se țină cont de noi la elaborarea bugetului țării, la implementarea anumitor proiecte de dezvoltare, la elaborarea Fondului de Dezvoltare Regională. Vrem să fim puși pe picior de egalitate cu alte raioane ale țării’, afirma Irina Vlah.

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts