Încasările ridicate suplimentează bugetul judeţului Satu Marecj

În cadrul şedinţei de ieri, consilierii judeţeni au rectificat bugetul judeţului Satu Mare, veniturile fiind majorate cu suma de două milioane lei. Alte 700.000 lei au fost obţinuţi prin retragerea unor sume şi reaşezarea lor pe alte capitole bugetare. La şedinţa de ieri au fost prezenţi 32 din cei 33 de consilieri judeţeni. Ordinea de zi a cuprins 19 proiecte de hotărâre, plus punctul Diverse.

Venituri mai mari cu până la 5 milioane
Bugetul judeţului şi-a suplimentat veniturile cu două milioane lei. “Încasările merg mult mai bine la nivel naţional. Acest lucru se reflectă automat şi la noi asupra bugetului judeţului. Veniturile acestuia au crescut cu două milioane lei pe seama acestor încasări. Consider că putem ajunge până la finalul anului la încasări suplimentare de până la cinci milioane lei”, a declarat preşedintele Adrian Ştef. Sumele vor fi folosite în vederea întocmirii documentaţiei unui proiect privind înfiinţarea unui centru de terapie balneofizică în fosta clădire a Spitalului Tăşnad, extinderea secţiei de oncologie şi dotarea cu un aparat de radioterapie. Aparatul va fi achiziţionat de Ministerul Sănătăţii, Consiliul Judeţean având sarcina să realizeze buncărul care îl va adăposti. De asemenea, o parte din sumele suplimentare vor merge pe dotarea Salvamontului din judeţul nostru. Spitalul Negreşti Oaş va primi 56.000 lei, reprezentând coparticiparea Consiliului Judeţean la o finanţare de 500.000 lei acordată de Ministerul Sănătăţii.

Sprijin pentru Mani Gyenes
Muzeul Judeţean va primi încă 100.000 lei, pe lângă cei 30.000 alocaţi iniţial, pentru reconstruirea bisericuţei de lemn de la Soconzel, distrusă într-un incendiu. Consiliul Judeţean vrea să achiziţioneze terenul din faţa sitului arheologic de la Medieşu Aurit, pentru a amenaja o parcare, un spaţiu administrativ şi toalete. De asemenea, Consiliul Judeţean va începe negocierile pentru achiziţia actualului sediu al Şcolii de Arte. Au fost alocaţi bani pentru întocmirea unui studiu de fezabilitate în vederea eficientizării energetice a Căminului de bătrâni din Carei.

Sportivul Mani Gyenes va primi 32.000 de euro pentru achiziţia unei noi motociclete, precum şi încă 4.000 de euro pentru a-şi plăti prima rată la Raliul Dakar. “Chiar îl sprijinim pe Mani Gyenes, căci este un sportiv care ne reprezintă cu cinste peste hotare”, a declarat Ştef.

Consiliul Judeţean implementează un proiect privind înfiinţarea a patru societăţi de economie socială destinate persoanelor cu handicap şi celor defavorizate. Astfel, la Halmeu va fi înfiinţat un atelier de tâmplărie, la Căuaş un atelier pentru împletiri de nuiele şi alte meşteşuguri tradiţionale ale romilor, la Noroieni un atelier pentru cutii de carton, iar în municipiul Satu Mare va fi înfiinţată o arhivă digitalizată. Pentru achiziţionarea halelor de la Noroieni şi Căuaş au fost alocaţi 546.000 lei.

Finanţare pentru modernizarea Aeroportului
Consilierii judeţeni au aprobat construirea unui bloc cu 16 locuinţe pentru tinerii specialişti din sistemul sanitar. Construcţia blocului va fi finanţată de ANL, iar viitorul bloc va intra în patrimoniul Consiliului Judeţean. Tot în şedinţa de ieri au fost aprobate înţelegerile de cooperare cu districtul Darmstadt- Dieburg, landul Hesse, din Republica Federală Germania, respectiv cu Consiliul Raional de Stat din Hust şi cu Consiliul Raional de Stat Vinogradov, ambele din Ucraina. Gheorghe Ciocan, Gheorghe Rişcău, Vasile Berinde şi Adam Boer au fost desemnaţi ca reprezentanţi ai judeţului Satu Mare în Consiliul director al AADI Luna Şes.

În cadrul unei conferinţe de presă, susţinute după şedinţa Consiliului Judeţean, preşedintele Adrian Ştef a anunţat că Aeroportul Satu Mare va beneficia de finanţare pentru lucrările de modernizare. Întrucât au mai rămas bani în cadrul POS Transport, vor beneficia de finanţări pentru modernizări aeroporturile din Baia Mare, Satu Mare şi Tulcea.

Szasz Lorand

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts