Între promisiuni şi materializarea lorNi s-a promis ferm că preşedintele Klaus Iohannis va prmova un alt stil de-a face politică. Nu ni s-a spus însă cât ne va fi dat să aşteptăm după preluarea mandatului pentru materializarea concludentă a acestei promisiuni. Deocamdată mai aşteptăm, dar începem să credem că mai important decât stilul său de-a face politică este ca acţiunile sale să aibă urmări benefice. Altfel spus, să stopeze abuzurile de orice fel şi ale oricui, să corecteze legile proaste, să iniţieze reforme pe care să le urmărească până la implementare ş.a.m.d.

Raportându-ne punctual la cea de-a treia rundă de consultări cu partidele politice de la preluarea mandatului, putem lesne constata că preşedintele Iohannis nu are nicio rezervă în a aprecia că în ţara noastră lucrurile au început să se mişte în direcţie bună. Adică, Senatul şi-a corectat regulamentul în privinţa imunităţii, legea finanţării partidelor politice a fost întoarsă spre reexaminare, legea privind alegerile locale va fi adoptată la vară.

Fără a vedea numai partea plină a paharului, recentele consultări permit totodată şi constatarea unor nerealizări sau chiar limite ale noului mod de a face politică, care nu pot fi totuşi încadrate în categoria eşecurilor. Cel puţin deocamdată.

Pentru a nu face comentarii la modul general, ne vom referi la faptul că în aceeaşi zi în care preşedintele îşi rostea discursul în faţa reprezentanţilor partidelor politice, senatorii au aprobat, într-o primă instanţă, legea privind alegerile locale. Klaus Iohannis a salutat evenimentul, dar nu a spus nimic despre cum s-a votat anume, s-a votat ca primarii să fie aleşi într-un singur tur, iar şefii de consilii judeţene prin negocierile dintre consilieri. Dar dincolo de faptul că dispersia votului va fi mare şi vom avea mulţi primari aleşi cu 15-25% din voturi, se va consacra automat o ruptură între aleşi şi alegători. La fel, aceiaşi senatori au aprobat, aproape în unanimitate, un raport al Comisiei de Cod Electoral, întocmit cu scopul de a cuprinde recomandările făcute de preşedintele Iohannis în cererea de reexaminarea Legii finanţării partidelor. Aleşii au retuşat doar pe ici, pe colo, dar nu au fost eradicate posibilităţile de perpetuare a practicilor nefericite din preajma alegerilor.

Promovarea noului stil de-a face politică este legată nemijlocit de modul de materializare concretă a bunelor intenţii prezidenţiale. Rămânerea acestora în perimetrul promisiunilor nu poate fi pusă doar pe seama clasei politice. Fermitatea prezidenţială se impune în egală măsură, chiar dacă pentru evaluări românii mai au încă puţintică răbdare.

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts