Jobbik, alternativă la Fidesz?



Analiştii politici vorbesc, în ultima perioadă, din ce în ce mai mult despre o vizibilă schimbare, în opinia lor, a orientării politice a alegătorilor din Ungaria. Argumentul invocat în acest sens este faptul că alegerile parţiale desfăşurate în oraşul şi zona Tapolca, situate în vestul ţării vecine, au dat câştig de cauză partidului de extremă dreaptă Jobbik. Deşi tradiţional fief al Fidesz, partidul de guvernământ nu a reuşit să păstreze această circumscripţie electorală.

Deşi este vorba doar despre nişte alegeri parţiale, analiştii politici de la Budapesta şi din străinătate apreciază că rezultatul acestora este o consecinţă determinată de faptul că în ultima perioadă partidul de guvernământ Fidesz şi premierul Viktor Orban s-au confruntat cu o pierdere masivă de popularitate. Iar viteza cu care s-a produs această degringoladă, concretizată în pierderea a peste un milion de alegători ai Fidesz este pusă pe seama erorilor guvernamentale, mai ales pe plan intern. Încercarea de a introduce o taxă pe internet şi decizia închiderii celor mai multe magazine duminica sunt doar două dintre erorile care au declanşat mari nemulţumiri.

Analiştii au mai arătat că sunt explicaţii reale care îi determină pe alegători să aleagă Jobbik şi nu formaţiunile de stânga. Acestea din urmă nu au reuşit să stabilească o platformă comună şi să ofere o alternativă viabilă la Fidesz sau la Jobbik. În schimb, Jobbik se prezintă cu un program coerent. În plus, urmând probabil exemplul Frontului Naţional din Franţa, Jobbik s-a mai cosmetizat, încercând să atragă alegătorii deziluzionaţi de Fidesz şi să devină o alternativă la guvernare.

Dacă Fidesz nu va izbuti să oprească degringolada partidului şi să recâştige o parte din electoratul pierdut sau dacă stânga nu va reuşi în aproximativ un an să elaboreze o platformă comună şi atractivă care să ducă la schimbarea regimului Orban, consecinţele ar putea deveni grave din punct de vedere al democraţiei. Viitorul Ungariei ar putea să se desfăşoare sub amprenta extremei drepte, cu riscul de a o transforma într-o ţară indezirabilă pentru Europa. Şi inclusiv pentru România!





ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts