Moţii din Câmpia Careiului îşi unesc forţelebatea01

Moţii din satele Ianculeşti, Marna Nouă, Horea Nouă şi Scărişoara-Nouă – situate în extremitatea nord-vestică a României – în Câmpia Careiului – şi-au unit sâmbătă forţele în noua structură de conducere a filialei Carei a Societăţii Avram Iancu. Şedinţa de lucru a avut loc la Carei, în prezenţa membrilor Biroului Executiv al Consiliului Naţional al Societăţii Avram Iancu. Astfel, fiecare localitate de moţi a dat câte un vicepreşedinte, în timp ce Scărişoara-Nouă a dat preşedintele, în persoana profesoarei Rodica Jurj. Prim-vicepreşedinte a devenit părintele Viorel Danciu – un moţ născut la Ciucea şi fost preot în Scărişoara-Nouă.

Toată conducerea centrală, prezentă la Carei
La revitalizarea filialei Carei – înfiinţată în data de 26 iunie 1993 – au participat membrii Biroului Executiv al Consiliului Naţional al Societăţii Avram Iancu – tocmai pentru a sublinia importanţa pe care reprezentanţii moţilor o acordă semenilor lor din această parte a ţării. Astfel, au fost prezenţi preşedintele naţional al Societăţii Cultural-Patriotice Avram Iancu, Victor Bercea, alături de preşedintele de onoare al Societăţii, magistrat Ioan Bâtea. “Am fost de mult cu ochii pe această zonă şi sunt prezent la activăţile din această parte de ţară şi mi-am dorit într-adevăr să revigorăm puţin activitatea de aici, din Carei. Este un punct cu o rezonanţă absolut excepţională în planul cultural-istoric. Am găsit în persoana lui Mircea Dobra un bun partener în a atacat această problemă şi am reuşit să facem această activitate de astăzi, care înseamnă în primul rând relansarea activităţii filialei din Carei, înfiinţată în 26 iunie 1993, şi care va începe o nouă etapă cu mult succes”, a spus Victor Bercea.

Speranţe mari în noua conducere
Preşedintele filialei judeţene Satu Mare a Societăţii – considerat şi principalul om de acţiune – Mircea Dobra, a declarat că îşi pune mari speranţe în noua structură de conducere a filialei Carei. “Cred că am reuşit să relansăm cu adevărat filiala Carei, aşa că am toată încrederea în noua conducere, în special în doamna Rodica Jurj, care a fost aleasă preşedinte, alături de vicepreşedinţii pe care i-am ales. Vrem să devină o filială de frunte. Cei mai mulţi moţi din judeţul Satu Mare sunt în zona Careiului, în câmpia Careiului, şi mă refer aici la Horea, Scărişoara-Nouă, Marna, Ianculeşti, astfel încât ar fi păcat să nu activăm mai mult în zona Careiului. Eu aveam şi o datorie morală, fiind din Scărişoara-Nouă, ca să ajut această filială să îşi redobândească faima de care s-a bucurat întotdeauna, fiind şi un bust al lui Avram Iancu în Carei. Cred că lucrurile vor merge foarte bine de acum încolo”, a spus Mircea Dobra.

Rodica Jurj – un preşedinte energic
Proaspătul preşedinte al filialei Carei, Rodica Jurj, a declarat că va încerca să pună umărul, alături de colegii săi, la îmbunătăţirea situaţei moţilor din câmpia Careiului. Cel puţin din perspectivă cultural-patriotică.

“Am acceptat în urma mai multor discuţii pe care le-am avut împreună cu Mircea Dobra, care se face, de fapt, vinovat de funcţia pe care eu o am din această zi. Acţiunile pe care eu le-am făcut până în prezent le-am făcut ca moaţă, ca român, nu neapărat ca având funcţia de preşedinte. Propunerea din partea lui Mircea Dobra a venit în urma activităţilor pe care eu le-am desfăşurat începând din anul 2009. Nu am acceptat chiar atât de uşor. Dar sunt convinsă că alături de oamenii de lângă mine vom face lucruri cel puţin la fel de bune ca şi cele pe care le-am făcut până acum”, a spus Rodica Jurj.

Bal în final
După ce întregul Birou Executiv al Consiliului Naţional al Societăţii Avram Iancu a depus o coroană de flori la bustul lui Avram Iancu din Carei, la finalul şedinţei de alegeri a noii conduceri a avut loc tot la Carei prima ediţie a Balului Societăţii Avram Iancu. Evenimentul a fost onorat cu prezenţa de către prefectul Eugeniu Avram, iar pe scenă au urcat nume importante ale folclorului naţional şi sătmărean, precum Petrică Mureşan, Taraful Moţul din Horea – judeţul Alba, Taraful Ceatăra – condus de Adrian Paşca, respectiv mai mulţi interpreţi din satele Ianculeşti, Marna Nouă şi Scărişoara Nouă. Sufletul evenimentului a fost folk-istul Tavi Bud, care a intepretat mai multe cântece patriotice.

Ciprian Batea

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts