Neglijenţa mistuie miriştile sătmăreneincendiu

Neglijenţa aproape criminală de care dau dovadă unii proprietari de terenuri provoacă incendierea a zeci de hectare de mirişte. Aceştia doresc doar să-şi cureţe terenurile de resturile de vegetaţie uscată, însă focul scăpat de sub control se extinde cu repeziciune în jur. În urma intervenţiei prompte a pompierilor, a fost împiedicată extinderea focului în pădurile şi gospodăriile situate în apropiere. Niciunul dintre proprietarii neglijenţi nu a fost identificat şi tras la răspundere de oamenii legii. Pompierii sătmăreni atrag atenţia proprietarilor de terenuri că trebuie să respecte anumiţi paşi pentru a împiedica propagarea flăcărilor. În decurs de o lună, din cauza neglijenţei, au fost mistuite de flăcări peste 180 de hectare de mirişte.

Şapte incendii într-o lună
Patru incendii au avut loc la începutul acestei săptămâni în diferite zone din judeţ. Cel mai periculos a avut loc luni în municipiul Satu Mare, mai exact în zona Lacului Cubic. Pompierii au fost nevoiţi să intervină cu nu mai puţin de cinci autospeciale de stingere, în timp ce fumul gros a învăluit sute de apartamente din vecinătate. În urma incendiului au ars circa două hectare de stufăriş. Alte trei incendii de vegetaţie au devastat zeci de hectare la Bixad, Negreşti Oaş şi Moişeni. În total, circa 50 de hectare de vegetaţie uscată şi litieră au fost distruse în cele patru incendii înregistrate la începutul săptămânii. De asemenea, pompierii au fost anunţaţi miercuri despre izbucnirea unui incendiu în localitatea Certeze, unde ardeau aproximativ 100 hectare de vegetaţie uscată. Fiind incendiu de amploare, pompierilor le-au venit în sprijin voluntarii de la SVSU Certeze şi 25 de cetăţeni, proprietari ai terenurilor afectate.

În 25 martie, Pompierii au localizat şi au lichidat un incendiu de vegetaţie uscată lângă Negreşti Oaş, împiedicând propagarea acestuia la pădurea învecinată şi la un saivan aflat tot în vecinătatea pădurii. Au ars 25 de hectare de vegetaţie uscată. Cu trei zile mai devreme, tot la Negreşti Oaş a izbucnit un alt incendiu, în urma căruia au fost mistuite de flăcări şase hectare de vegetaţie uscată.

Autorii incendiilor, neidentificaţi
În urma celor şapte incendii înregistrate în decursul ultimelor 30 de zile au ars peste 180 de hectare de vegetaţie uscată. Cauza tuturor acestor incendii a fost foc deschis lăsat de către persoane necunoscute. “Incendiile de vegetaţie uscată cu care ne-am confruntat în ultima vreme au fost provocate de neglijenţă. Diverşi sătmăreni au vrut să-şi igienizeze terenurile şi au dat foc resturilor de vegetaţie fără să îşi ia măsurile de prevenire prescrise de lege. Focul s-a întins cu repeziciune, proprietarii de teren neavând cum să stăvilească propagarea lui. Intervenţia promptă a pompierilor a împiedicat extinderea incendiilor şi a dus la diminuarea pagubelor”, ne-a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Someş Satu Mare, locotenent- colonelul Aurel Ulici.

Oamenii legii n-au reuşit să-i identifice pe cei care au scăpat focul de sub control. După ce focul se extinde, este greu, dacă nu de-a dreptul imposibil, de identificat autorul. Chiar dacă pompierii şi poliţiştii au unele bănuieli, autorii nu îşi recunosc faptele de teama consecinţelor legale.

Măsuri pentru evitarea incendiilor
Potrivit prevederilor legale, sătmărenii care întreprind acţiuni de igienizare a terenurilor de vegetaţia uscată sunt obligaţi să ia o serie de măsuri specifice. Aceştia trebuie să izoleze zona de ardere faţă de drumuri, construcţii, instalaţii, fond forestier, culturi agricole vecine prin executarea de fâşii arate. Arderile pot fi executate numai pe timp de zi şi doar în condiţii meteorologice fără vânt. Miriştile trebuiesc parcelate în suprafeţe de maxim 10 hectare prin fâşii arate. Arderile trebuiesc supravegheate până la finalizarea lor. “Reamintim cetăţenilor că nerespectarea măsurilor specifice la efectuarea arderilor de mirişti, vegetaţie uscată şi resturi vegetale are consecinţe grave asupra comunităţii prin pierderi de vieţi omeneşti, producerea de pagube materiale şi afectarea mediului înconjurător”, ne-a declarat locotenent- colonelul Aurel Ulici.

Szasz Lorand

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts