Poliţistul Adrian Bota, reţinut de DNAbota

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Oradea au dispus marţi punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore a inculpatului Adrian Bota, ofițer de poliție în cadrul IPJ Satu Mare, cu gradul profesional de comisar de poliție, la data faptelor angajat la Serviciul Cercetări Penale al IPJ Satu Mare, se arată într-un comunicat de presă postat pe site-ul DNA. În sarcina poliţistului Adrian Bota s-au reținut infracțiunile de: luare de mită, trafic de influență şi două infracțiuni de spălare de bani. Adrian Bota este soțul fostei președinte a organizației județene a PMP, Laura Bota. Acesta a fost achitat recent de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie într-un alt dosar în care era acuzat de fapte de corupţie.

Şpagă de 180.000 de euro
Potrivit ordonanței procurorilor, inculpatul Bota Adrian, ofițer de poliție în cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Satu Mare -Serviciul Cercetări Penale la data comiterii faptelor, în perioada 2006-2008, a pretins și primit de la un denunțător bani și bunuri totatizând 180.000 euro, constând în: suma de 24.000 de euro, două terenuri în valoare de 150.000 euro la acea dată, respectiv alte bunuri mobile (obiecte de mobilier, plata contravalorii unor obiecte de îmbrăcăminte și încălțăminte etc).

Promisiuni de achitare
În schimbul primirii foloaselor menționate, inculpatul Adrian Bota a promis că își va încălca atribuțiile de serviciu cu ocazia instrumentării unui dosar penal al Parchetului de pe lângă Judecătoria Satu Mare, dosar ce îi fusese repartizat, în sensul că va audia mai multe persoane în sensul dorit de denunțător, urmând ca acele declarații să fie folosite de acesta în vederea admiterii unei cereri de revizuire aflate pe rolul Tribunalului Satu Mare și a pronunțării unei hotărâri de achitare. De asemenea, Bota a promis că va interveni direct pe lângă judecătorul de la Tribunalul Satu Mare la care fusese repartizată inițial cererea de revizuire, respectiv indirect pe lângă un judecător din cadrul Curții de Apel Oradea, prin intermediul unui polițist, pentru ca aceștia să admită în fond cererea de revizuire și să pronunțe hotărâri de achitare a denunțătorului.

Contracte fictive pentru terenuri
De asemenea, inculpatul Bota Adrian i-a solicitat denunțătorului ca, în schimbul contraprestațiilor mai sus menționate, să-i transfere dreptul de proprietate asupra a două terenuri situate pe raza municipiului Satu Mare (teren deținut în drept și în fapt de denunțător), respectiv pe raza comunei Viile Satu Mare (teren deținut în fapt de denunțător), iar pentru a disimula identitatea reală a beneficiarului celor două terenuri primite ca titlu de mită, respectiv cu titlu de trafic de influență, i-a dispus denunțătorului să încheie două contracte de vânzare cumpărare a acelor bunuri în care, drept cumpărători, să figureze persoane aflate în cercul relațional al ofițerului de poliție, fără ca aceștia din urmă să achite vreodată prețul acelor terenuri.

Propunere de arestare
Inculpatului Adrian Bota i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală, urmând să fie prezentat la data de 23 aprilie 2015, Tribunalului Bihor cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile. În cauză procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Direcției Generale Anticorupție Satu Mare și a Serviciului de Informații și Protecție Internă Satu Mare, se mai arată în comunicatul postat pe site-ul DNA.

Şpagă de la interlopul Condor
Potrivit unor surse judiciare, denunțătorul este cunoscutul interlop sătmărean Mircea Condor, care execută în prezent o pedeapsă de 7 ani și șase luni de închisoare pentru tâlhărie. Interlopul este judecat și pentru furturi de utilaje din Occident, alături de alți celebri interlopi, Dorel Tukacs și Marian Simion. Cei trei, dar și alți 29 de inculpați sunt acuzați că au furat utilaje în valoare de 4,5 milioane de euro din patru țări ale Uniunii Europene, pe care ulterior le-au vândut la prețuri mult mai mici. Procesul se află pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Szasz Lorand

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts