Rampele de acces, un impediment pentru handicapaţiatop

Cu toate că majoritatea instituţiilor din Satu Mare dispun de rampe de acces pentru persoanele cu dizabilităţi fizice, acestea sunt foarte greu de utilizat de cei cărora le sunt destinate. Preşedintele Asociaţiei Handicapaţilor Fizic Satu Mare, Crina Pop, a arătat ieri, în cadrul şedinţei Autorităţii Teritoriale de Ordine Publică, faptul că accesul persoanelor cu probleme locomotorii în anumite instituţii dar şi în parcuri, instituţii bancare, biserici sau chiar la ghişee este îngreunat pentru că rampele de acces sunt prost făcute sau nu există deloc. „Instituţiile publice au rampe de acces dar acestea sunt accesibile doar parţial datorită faptului că nu au decât o singură balustradă şi nu de puţine ori sunt prea abrupte. Aceste rampe ar trebui prevăzute cu material antiderapant nu cu gresie, aşa cum se află în prezent. De asemenea, ar trebui ca persoanelor cu dizabilităţi fizice să le fie facilitat accesul la etajele superioare ale unei clădiri, să fie amenajate ghişee la care aceştia să poată ajunge din căruciorul cu rotile, iar toaletele să fie astfel concepute încât să permită accesul acestor persoane”, a mai spus Crina Pop.

Preşedintele Asociaţiei Handicapaţilor Fizic a mai arătat că şi bordurile de la trotuare sunt foarte înalte. „În cartierul Carpaţi II au fost făcute nişte planuri înclinate, dar acestea sunt foarte abrupte şi, cel puţin eu, nu le pot urca din scaunul cu rotile. Părerea mea este că ar trebui să fim întrebaţi înainte de a fi construite aceste planuri înclinate ca să nu fie aruncaţi bani în vânt”, a mai spus Crina Pop.

De asemenea, a mai precizat că în judeţul Satu Mare nu este prevăzută cu rampe de acces nicio instituţie de învăţământ, fie ea grădiniţă, şcoală gimnazială sau liceu. Băile spitalelor din judeţ au uşile de acces foarte înguste şi nu se poate intra cu scaunul cu rotile. „Când am fost internată în spital, m-am târât în patru labe până la baie tocmai din cauza faptului că nu am putut intra cu căruciorul”, a mai spus preşedintele Asociaţiei. Probleme de acces sunt şi în cazul mijloacelor de transport în comun, dar şi în trenuri. Potrivit acesteia, în judeţul Satu Mare sunt înregistrate peste 1.200 de persoane cu dizabilităţi fizice din care 800 sunt greu deplasabile.

Subprefectul Altfatter Tamas a afirmat că va fi convocată o şedinţă cu primarii şi directorii de instituţii din judeţ în cadrul căreia se va discuta despre îmbunătăţirea condiţiilor de acces a handicapaţilor fizic.
Florin Dura

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts