S-a dat startul sărbătorii vinului sătmăreanvin

Cea de a treia ediţie a Festivalului Vinului Sătmărean a început ieri pe platoul din Piaţa 25 Octombrie din municipiul Satu Mare. Sătmărenii au avut parte de muzică şi voie bună dar şi de vinuri de calitate. Festivalul va continua şi azi, când vor fi premiate cele mai bune vinuri expuse la Concursul Judeţean de Vinuri Nobile.

Vinuri şi voie bună
În jurul orei 15.00, platoul din Piaţa 25 Octombrie a început să se umple cu sătmăreni iubitori de vin, cu atât mai mult cu cât şi timpul a fost excelent. Aici erau aşteptaţi de o parte dintre marii producători de vinuri din judeţ, şi anume din Carei, Halmeu, Dobra, Beltiug dar şi din alte zone, care ofereau spre degustare şi vânzare vinurile din producţia lor proprie.

Festivalul Vinului din acest an nu a avut parte de o deschidere oficială ci a început în forţă direct cu interpreţii invitaţi să întreţină atmosfera. Primul care a urcat pe scenă a fost Petrică Mureșan și formația sa. Au mai urmat, apoi, taraful ”Ceatăra” din Carei, Ansamblul ”Rote Rose”, Ansamblul ”Csoda Szarvas” și Lorena.

Sărbătoarea vinului continuă şi azi
Festivalul Vinului Sătmărean va continua şi azi, cu un program şi mai bogat. Programul muzical va începe la ora 12.00, când vor evolua Ansamblul folcloric din Ser, Dana și Sergiu Matoșan, elevii Școlii Populare de Artă, Petrică Mureșan și formația avându-i ca invitați pe Ioana Pricop și Dragoș Nistor, programul continuând cu Maria Petca Poptean, Muzică lăutărească țigănească din Ardud (limba maghiară), Maria Tripon, Georgiana Marina și Ansamblul Cununița.

Tot azi, va avea loc şi festivitatea de premiere a celor mai bune vinuri participante la cea de a XII-a ediție a Concursului Județean de Vinuri Nobile. Evenimentul va avea loc de la ora 15.00, în aceeaşi locaţie. La acest concurs au fost înscrise 100 de probe din care 36 roșii, 61 albe, din care opt aromate, și trei roze. Din vinurile roșii o probă este din 2011, cinci din 2012, şapte din 2013 și 23 din 2014. Patru probe de vin alb sunt din 2013, restul de 57 din 2014 și cele trei probe de roze sunt din 2014. Juriul, al cărui preşedinte este prof. univ. dr. Popa Aurel de la USAMV Craiova, are o misiune dificilă pentru a desemna câştigătorul datorită faptului că probele înscrise sunt de foarte bună calitate.

Organizatorii Festivalului Vinului îi invită pe toţi sătmărenii să participe la această sărbătoare a Sătmarului şi să deguste cele mai bune vinuri nobile produse în judeţ.

Florin Dura

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts