Salarii mari pentru meseriaşisudori

Numărul sudorilor, a strungarilor, lăcătuşilor sau a motostivuitoriştilor este din ce în ce mai mic în judeţ. În aceste condiţii, agenţii economici îi găsesc tot mai greu şi, pentru a-i ţine, trebuie să le ofere salarii mari. Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Satu Mare se străduieşte să organizeze cursuri de calificare în aceste meserii, dar, din păcate, sunt puţini cei interesaţi.

Salarii de peste 2.000 de lei
Sudorii, strungarii (mai ales cei care lucrează pe maşini cu comandă numerică), motostivuitoriştii şi chiar lăcătuşii sunt printre cei mai căutaţi meseriaşi în judeţul Satu Mare. Din cauza faptului că şcolile din judeţ nu au format, de-a lungul timpului, astfel de profesionişti, asta şi pentru că nu a fost nimeni interesat, aceştia sunt pe cale de dispariţie. În prezent, cei mai tineri meseriaşi în aceste domenii au aproximativ 50 de ani.

În această situaţie, agenţii economici sătmăreni încearcă să-şi facă rost de ei care cum poate. Iar salariul este principala pârghie. “Am un singur sudor şi mi-ar mai trebui încă unul. Din păcate nu reuşesc să găsesc. Dacă aş găsi un tânăr, în prima lună i-aş oferi un salariu de 1.500 de lei. Dacă aş vedea că este interesat de muncă şi se integrează bine în colectiv i-aş mări salariul la peste 2.000 de lei. Dar nu se arată nimeni interesat. Am solicitat şi la AJOFM să-mi trimită un sudor, dar încă nu am găsit pe unul statornic”, ne-a precizat patronul unei fabrici sătmărene.

Se “fură” angajaţii
Situaţia este asemănătoare şi pentru celelalte meserii enumerate mai sus. Pentru a-şi face rost de muncitori calificaţi, patronii au ajuns să-şi fure unii altora meseriaşii, oferindu-le salarii mai mari.

Alţii sunt nevoiţi să împrumute muncitorii calificaţi în aceste meserii de la alte fabrici. Spre exemplu, un patron sătmărean a fost nevoit să împrumute un sudor de la un alt agent economic, iar pentru două săptămâni a fost nevoit să-i plătească acestuia 1.500 de lei.

Cursuri de calificare
Directorul AJOFM Satu Mare, Simona Derşidan, a confirmat faptul că cele trei meserii sunt cele mai cerute de agenţii economici. “Din păcate nu prea avem pe cine să trimitem. Şi care se duc, stau câteva zile apoi renunţă. Nu ştim concret ce salarii li se oferă, dar cu siguranţă sunt mai mari decât cele existente la nivel judeţean”, a precizat Simona Derşidan.

Agenţia a elaborat un plan de organizare de cursuri profesionale în aceste meserii, pe baza concluziilor trase în urma consultărilor cu agenţii economici. Astfel, în cursul lunii mai vor fi organizate o serie de cursuri de calificare profesională în aceste meserii. Până atunci, în cursul acestei luni, la Satu Mare vor fi organizate cursuri de calificare pentru manichiură – 14 persoane, tapițer – 28 persoane, lucrători în confecții piele și înlocuitori – 14 persoane, babysitter – 14 persoane, îngrijitori bătrâni la domiciliu – 14 persoane, iar la Carei cursuri de bucătari – 14 persoane. Persoanele interesate care doresc să acceseze această măsură trebuie să se adreseze Compartimentului de formare profesională din cadrul AJOFM Satu Mare.

Florin Dura

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts