Sâmbra Oilor, o tradiţie care se mai păstrează în Oaşsambra

Sâmbra Oilor, una dintre cele mai vechi tradiţii locale, se mai păstrează încă în Ţara Oaşului, chiar dacă nu la aceeaşi intensitate. Ciobanii îşi urcă oile la munte, unde, după primul muls, se cântăreşte cantitatea de lapte dată şi se împarte la numărul de proprietari, astfel încât se va şti cât caş, câtă brânză şi câtă urdă va primi fiecare pe parcursul acestui an.

Sâmbra la Huta-Certeze
O astfel de sâmbră s-a desfăşurat sâmbătă la staulul de oi al lui Dumitru Bende, din Huta-Certeze. Ciobanii au adus oile la staul, după care Dumitru Bende, alături de alţi proprietari de oi, cum ar fi Dumitru Moiş sau Vasile Moiş, au muls oile. „Este un obicei vechi pe care încă ne străduim să-l menţinem şi azi. Eu am învăţat să mulg oile încă de mic. În funcţie de cât lapte dă fiecare oaie, se stabileşte şi cota de lapte pe care o va primi până în toamnă fiecare proprietar de oi”, ne-a declarat Dumitru Bende.

Alături de cei mai în vârstă, la mulsul oilor au participat şi mai tinerii Ioan Podac şi Mihai Hotca. „Ne place să ne ocupăm de oi, pentru că aici, în zona noastră, oricum nu avem ce face altceva mai bun. Am fost şi prin străinătate, dar ne-am întors acasă. Am învăţat să mulg oile de la 8-9 ani, iar acum fac acest lucru din plăcere”, ne-a spus unul dintre tinerii mulgători.

Măsurişul laptelui
După ce toate oile au fost mulse, laptele este strecurat şi, mai apoi, împărţit. La acest episod iau parte toţi proprietarii care au oi la stâna respectivă. La măsurişul laptelui de sâmbătă de la Huta-Certeze, s-a calculat că pentru fiecare oaie se va da câte un litru de lapte. „Astfel dacă proprietarul are zece oi, va primi zece litri de lapte”, a precizat Dumitru Bende.

După ce a fost măsurată şi distribuită cantitatea de lapte, se trece la făcutul brânzei şi caşului de oaie. „De la nouă ani sunt cu mâna în brânză. După ce laptele a fost strecurat, se pune cheagul, apoi facem brânza. Aceasta poate fi mai umedă sau mai uscată, în funcţie de cerinţele celui care o cumpără. Mă bucură faptul că mai sunt încă tineri care continuă aceste tradiţii aici la noi în Oaş”, ne-a explicat Vasile Moiş.

Serbare câmpenească
Până ce se face caşul de oaie, Sâmbra Oilor se transformă într-o adevărată serbare câmpenească. La stână vin mai mulţi săteni, chiar şi unii orăşeni, să vadă la faţa locului cum se desfăşoară. Oierii spun că brânza iese mai bună dacă vin şi ceteraşii.

Apoi se întind pături peste care se aşează tot felul de bunătăţi culinare tradiţionale: cozonaci, miel umplut, brânză, slănină, nelipsitele boace din Oaş şi, bineînţeles, pălinca. Ceteraşii şi zongoraşii întreţin atmosfera, la care se mai adaugă, rând pe rând, ţâpuritorii.

Florin Dura

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts