Sătmărenii, atraşi de preţurile scăzute ale supermarketurilor din Ungariatesco

Zi de zi, sute de sătmăreni trec în Ungaria pentru a-şi face cumpărăturile la supermarketurile din oraşele situate în judeţul Szabolcs-Szatmar-Bereg. Majoritatea sătmărenilor aleg să-şi facă cumpărăturile la supermarketul Tesco din Mateszalka. Parcările pline cu maşini cu numere de înmatriculare din judeţul nostru demonstrează că supermarketurile ungureşti reuşesc să-i atragă pe sătmăreni cu preţurile mai scăzute, calitatea mai ridicată şi numeroasele promoţii practicate. Situaţia s-ar putea schimba radical în decurs de două luni, după ce Guvernul Ponta va reduce TVA-ul la alimente la 9%. Oficialităţile maghiare au intrat deja în panică şi se tem că maghiarii din apropierea graniţei vor începe să-şi facă cumpărăturile în ţara noastră.

Sătmărenii dau iama la cumpărături în Ungaria
Sătmărenii care îşi fac cumpărăturile în supermarketurile din Ungaria invocă preţurile scăzute şi calitatea superioară a produselor. Nu trebuie omise nici diversele promoţii. “Eu vin de două ori pe săptămână şi fac un plin de portbagaj. Pe lângă faptul că e mult mai ieftin, sunt produse mai variate, care nu se găsesc la noi. De multe ori mă roagă prietenii şi vecinii să le cumpăr şi lor o serie de produse, mai ales cele aflate în promoţie”, ne-a declarat sătmăreanca Alina Pop.

“Medicamentele sunt mai ieftine, la fel şi detergenţii sau produsele cosmetice şi parcă au o altă calitate. Unele produse au preţuri mai bune în România. Întotdeauna ne orientăm după promoţii. În felul acesta poţi să cumperi tot felul de chestii la preţuri foarte convenabile”, ne-a declarat sătmăreanul Vasile Oros.

“O dată pe săptămână mă duc până la Tesco în Mateszalka. După ce am studiat preţurile, am ajuns la concluzia că merită să cumpăr carne, mezeluri, unele produse lactate şi vin. Câteodată mai găsim şi alte produse care merită cumpărate, mai ales când sunt promoţii”, ne-a declarat sătmăreanca Ileana Nadăş.

Reducerea TVA creează panică în ţara vecină
Secretarul-şef al Asociaţiei ungare pentru comerţ OKSZ Gyorgy Vamos a declarat vinerea trecută pentru publicaţia Magyar Nemzet că numeroase familii din Ungaria care trăiesc în zona de frontieră urmează să îşi facă cumpărăturile în România în viitor. Fluctuaţia ratei de schimb şi preţul combustibililor ar urma să influenţeze, de asemenea, cumpărăturile peste frontieră, a apreciat Vamos. După ce TVA va fi redusă în România la echivalentul unei treimi din cele 27 de procente cât este taxa pentru cele mai multe produse din Ungaria, tot mai multe familii de unguri vor fi atrase de cealaltă parte a frontierei, contribuind astfel la bugetul României şi nu la cel al Ungariei, a subliniat oficialul ungur. Vamos a subliniat însă că sistemul online al caselor de marcat şi controlul electronic al transportului de mărfuri în vigoare în Ungaria vor împiedica apariţia unei pieţe negre alimentare în Ungaria. Ministrul ungur al Economiei Mihaly Varga a declarat vineri pentru publicaţie că Guvernul examinează o posibilă reducere a TVA la anumite produse.

Ungurii, bineveniţi la cumpărături
Victor Ponta a reacţionat pe Facebook după ce oficiali de la Budapesta s-au arătat îngrijoraţi de reducerea TVA-ului la alimente, măsură ce ar urma să intre în vigoare din iunie. “Important este ca de acum înainte mâncarea să nu mai fie principala grijă şi principala cheltuială pentru cei mai mulţi dintre români! Iar vecinii noştri sunt bineveniţi”, a scris premierul Victor Ponta.

Guvernul estimează că reducerea TVA la 9% pentru produse agro-alimentare, băuturi nealcoolice, sectorul de restaurante şi catering va avea un impact asupra bugetului de 18,25 miliarde lei cumulat până în 2018, acoperit prin veniturile suplimentare încasate de ANAF şi prin efectul multiplicator. Astfel, pentru a doua jumătate a acestui an, când va fi aplicată cota redusă de TVA, impactul asupra bugetului va fi de aproape 2,44 miliarde lei, pentru anul viitor de 5,17 miliarde lei, pentru 2017 de circa 4,78 miliarde lei, iar pentru 2018 de 5,86 miliarde lei.

Szasz Lorand

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts