Se zvoneşte prin ziare…



l Grecia nu cedează şi cere 278,7 miliarde de euro Germaniei drept despăgubire de război după ce ţara a fost ocupată de armata germană între 1941 şi 1944. Calculele au fost făcute de curtea de conturi de la Atena. O comisie parlamentară înfiinţată de premierul Alexis Tsipras se ocupă de acest dosar. Comisia mai analizează şi problema unui „împrumut de ocupaţie” pe care Banca Greciei a fost obligată să îl acorde Germaniei în timpul celui de-al Doilea Război Mondial şi a restituirii unor comori arheologice.

l Veniturile personalului din Sănătate ar putea fi majorate din a doua jumătate a acestui an. Ministrul Sănătăţii a precizat că va colabora cu Federaţia Sanitas, inclusiv pentru reglementarea acordării sporurilor salariale. Acordul a fost făcut în urma protestelor sindicaliştilor prin care au cerut creşterea veniturilor angajaţilor din Sănătate şi din Asistenţa Socială, acordarea de sporuri şi finanţarea adecvată a unităţilor sanitare de stat.

l Cheltuielile cu hrana, întreţinerea locuinţei, transportul, taxele sau abonamentul la telefon şi cablul TV reprezintă 67,5% din bugetul unei gospodării. Iar ponderea cheltuielilor în venituri a fost de 91,2%, ceea ce arată că familiilor le rămâne foarte puţin pentru investiţii sau economisire.

l Procurorii DIICOT au descoperit o reţea de evazionişti, specializaţi în importul de tutun de narghilea. Membrii grupării au importat marfa din Dubai şi Emiratele Arabe Unite, iar în România, la vamă, tutunul era declarat ca fiind săruri parfumate şi alte preparate pentru baie. În perioada septembrie 2012 – februarie 2013, când afacerea s-a dovedit înfloritoare, prejudiciul adus bugetului de stat a fost de 16 milioane de lei. Tutunul era transportat numai până în Bulgaria, evazioniştii disimulând restituirea mărfii către furnizorul extern pentru a nu plăti taxe vamale.

l România ar putea avea un salariu mediu comparabil cu cel al celorlalte ţări ale Uniunii Europene în anii 2018-2019. La nivelul ţării noastre vor avea loc, în perioada următoare, creşteri succesive de salarii minime, prima dintre ele fiind programată pentru data de 1 iulie a.c., când salariul minim va creşte de la 975 de lei, cât este în prezent, la 1.050 de lei. Următoarea majorare este fixată pentru ianuarie 2016, când salariul minim va ajunge la 1.200 de lei, măsură de care vor beneficia 1,7 milioane de salariaţi.

l Fostul lider cubanez, Fidel Castro, în vârstă de 88 de ani, a apărut recent în public după o absenţă de mai bine de un an. Apariţia a avut loc cu prilejul primirii unei delegaţii venezuelene. Presa de stat din Cuba l-a arătat pe Castro plin de vitalitate, dând mîna cu vizitatorii prin fereastra deschisă a unui vehicul. La fel ca în ultimele sale apariţii, Castro purta un trening şi o şapcă de baseball.





ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts