More

    Se zvoneşte prin ziare…

    l Camera Deputaţilor a decis ca ziua de 10 mai să redevină sărbătoare naţională. După cum se ştie, între 1866 şi 1948, în perioada în care România era monarhie, la 10 mai se sărbătorea Ziua Naţională. În expunerea de motive, iniţiatorul ei, senatorul Puiu Haşotti, a precizat că la această dată sunt trei momente istorice importante: începutul domniei lui Carol I, independenţa de stat şi încoronarea primului rege al ţării. Proiectul de lege a fost respins de Senat, dar Camera Deputaţilor este for decizional în această privinţă.
    l Senatorii au aprobat propunerea legislativă privind modificarea Legii partidelor, care permite între altele ca actul de constituire a unei formaţiuni politice să fie semnat de cel puţin trei membri fondatori. Conform proiectului, partidele se pot înfiinţa la nivel naţional, la nivel local sau atât la nivel naţional cât şi local, conform statutului propriu.
    l Polonia a decis să achiziţioneze rachete sol-aer de tip Patriot din Statele Unite şi elicoptere de tip Eurocopter din Franţa în urma a două licitaţii publice în vederea modernizării forţelor armate. În cadrul acordului, industria poloneză a Apărării a obţinut acces la tehnologie, ceea ce îi permite să susţină în mod independent sistemul.
    l România, Bulgaria şi Grecia au semnat un acord pentru conectarea reţelelor naţionale de transport pentru gazele naturale. Proiectul necesită investiţii totale de aproximativ 220 de milioane de euro. Acordul vine în contextul în care Comisia Europeană a acuzat formal gigantul rus Gazprom de abuz de poziţie dominantă în Estul Europei, prin practicarea unor preţuri mari şi blocarea exportului de gaze.
    l Muncitorii ruşi resimt direct greutatea sancţiunilor occidentale şi îi scriu preşedintelui Putin mesaje disperate. După luni întregi de frustrări şi cu o economie cocoşată sub greutatea sancţiunilor internaţionale, muncitorii din multe regiuni ale Rusiei protestează din cauza salariilor neplătite şi intră în grevă. Valoarea salariilor neplătite a crescut la 1 aprilie la 2,9 miliarde de ruble (aproximativ 56 milioane de dolari). La fiecare apariţie publică, Putin dă asigurări că totul va fi bine. Dar sunt puţini cei care îl mai cred.

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE