Secretarii primăriilor din judeţ, puşi la colţsecretari

Prefectul Eugeniu Avram i-a băgat ieri în şedinţă pe secretarii primăriilor din judeţ pe tema aplicării legii fondului funciar. Cu această ocazie, Eugeniu Avram i-a atenţionat pe secretari să dea dovadă de mai mult respect faţă de cetăţeni, dar să şi aplice legile fondului funciar şi să dezgheţe activitatea comisiilor locale în vederea reconstituirii drepturilor de proprietate.

Secretarii, acuzaţi de lipsă de iniţiativă
Prefectul Eugeniu Avram i-a acuzat pe secretari de pasivitate cvasi-totală, acuzându-i de lipsă de iniţiativă. “Această întâlnire am organizat-o, din păcate, la propunerea mea, nu la iniţiativa dumneavoastră. Aş dori să vin în sprijinul dumneavoastră cu tot ceea ce pot instituţional, să vă ajut în aşa fel încât să vă puteţi achita şi dumneavoastră îndatoririle multe şi foarte obligatorii. Pentru că noi suntem funcţionari publici şi trebuie să ne achităm de îndatoririle pe care ni le trasează legea”, a spus Eugeniu Avram.

Prefectul cere activitate în teritoriu
Eugeniu Avram le-a cerut secretarilor să dezgheţe activităţile comisiilor locale de aplicare a legilor fondului funciar, iar oamenii să reintre în posesia terenurilor naţionalizate de fostul regim comunist. “Am ţinut să ne întâlnim cu privire la intensificarea activităţii privind finalizarea legilor fondului funciar. Vreau să ştiu cu ce vă confruntaţi, ce probleme aveţi, de ce nu lucrează comisiile locale, respectiv comisia judeţeană de fond funciar. Eu vorbesc în calitate de preşedinte al comisiei judeţene, iar dumneavoastră, secretarii, în calitate de reprezentanţi ai comisiilor locale. Vrem să vedem de ce stagnează rezolvarea solicitărilor cetăţenilor”, a mai spus prefectul Avram.

Scuze şi iar scuze
Unii secretari au încercat să găsească tot felul de scuze pentru lipsa lor de acţiune, invocând faptul că lipsa documentelor care să ateste oficial proprietatea oamenilor îi împiedică să îşi facă datoria. Concret, secretarii au acuzat faptul că majoritatea actelor de vânzare-cumpărare sunt sub semnătură privată. Iar acestea nu ar fi recunoscute în mod oficial. “Sunt foarte multe terenuri care au fost vândute succesiv sub semnătură privată. Noi, practic, ne aflăm între lege şi cetăţean. Trebuie să respectăm şi legea, dar şi solicitarea cetăţeanului. Suntem prinşi între situaţia de drept şi situaţia de fapt”, s-au plâns secretarii.

Subprefectul le-a dat şah-mat
Subprefectul Altfatter Tamas le-a explicat secretarilor că situaţia este mult mai simplă decât o expun aceştia, iar scuzele sunt doar de formă, arătându-le faptul că din moment ce o persoană plăteşte un impozit pentru un anumit teren, achizionat chiar şi sub semnătură privată, o astfel de situaţie îi conferă cetăţeanului o oarecare recunoaştere a calităţii oficiale de proprietar legal. “În mod normal, în termenul legal de 30 de zile, el (cumpărătorul, n.red.) trebuie să îşi declare la dumneavoastră terenul pentru a-şi achita impozitul. Dumneavoastră aveţi o dovadă a recunoaşterii dreptului de proprietate, din moment ce omul respectiv a depus declaraţia şi plăteşte impozit pe terenul respectiv. Concomitent cu luarea în evidenţă, noul proprietar al acelui teren, dumneavoastră aveţi obligaţia legală ca pe vânzător să îl scoateţi din evidenţă. Deci, aveţi dovada că este proprietar. Fiind vorba despre o proprietate extratabulară. Din punct de vedere fiscal sunteţi obligaţi să luaţi în evidenţă în baza declaraţiei proprietarului”, a explicat Altfatter Tamas.

Nu au scăpat nici preşedinţii asociaţiilor agricole
Prefectul Eugeniu Avram i-a luat la rost şi pe unii preşedinţi ai asociaţiilor crescătorilor de animale din judeţ. Aceştia sunt acuzaţi că prin lipsa de transparenţă a activităţii lor creează tensiuni în rândul membrilor asociaţiei. Prefectul s-a plâns că în timp ce el luptă pentru drepturile asociaţiilor crescătorilor de animale, preşedinţii acestora preferă să îşi vadă doar de propriul interes. “Cetăţenii vin şi ne spun că preşedinţii asociaţiilor crescătorilor de animale le iau banii şi nu se lucrează nimic la păşuni. Lumea întreabă unde sunt banii, unde sunt îngrăşămintele. Iar eu susţin treaba asta şi am făcut demersuri cu alţi colegi prefecţi din ţară să obţinem o derogare pentru anul acesta, cel puţin. În sensul de a se da subvenţia pentru păşuni prin asociaţii. Şi tot la săracii cetăţeni mă gândesc, ca să nu tot umble după hârtii. Dar, vă rog, să le transmiteţi (se referă la secretari, n.red.) preşedinţilor de asociaţii să îşi schimbe atitudinea, căci trebuie să discute cu membrii asociaţiilor, să le explice ce fac cu banii, unde se duc banii. Căci acolo unde este lipsă de comunicare se ajunge la tot felul de suspiciuni”, a spus Eugeniu Avram.

Ciprian Bâtea

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts