Statuia Regelui Ferdinand, amplasată lângă Monumentul Ostaşului Românconsiliu-carei

Conform obiceiului, şedinţa ordinară de ieri(n.r. miercuri) a Consiliului Local Carei a fost una tensionată, marcată de dispute aprigi. Consilierii locali au aprobat în unanimitate studiul de fezabilitate pentru construirea a 108 apartamente pentru tineri de către ANL pe strada Tireamului, destinate închirierii. Primarul Eugen Kovacs a arătat că până la sfârşitul lunii mai ar putea fi finalizată construcţia a 90 de locuinţe sociale, în aceeaşi locaţie fiind construite deja alte 58 de locuinţe ANL. Chiar dacă nu va primi finanţare în acest an, proiectul celor 108 locuinţe trebuie pregătit din timp, a adăugat primarul.

Consensul a lipsit de la proiectul următor, privind aprobarea studiului de fezabilitate “Amplasarea statuii Regele Ferdinand I al României”. Aceştia au considerat prea mari costurile indicate de studiu, deşi expertul consultat a afirmat că o statuie de asemenea dimensiuni necesită un soclu pe măsură. Liberalii au contestat îndelung şi amplasarea statuii în apropierea Monumentului Ostaşului Român. Proiectul a fost adoptat chiar dacă liberalii s-au abţinut de la vot.

Consilierii au mai aprobat un regulament privind regimul finanţărilor nerambursabile din fondurile bugetului local. Dispute îndelungate s-au înregistrat şi pe marginea societăţii înfiinţate de Consiliul Local pentru administrarea pieţei. A venit vorba şi despre introducerea parcării cu plată. Primarul Kovacs a declarat că ar pune în practică acest sistem, însă există riscul ca diverşi răuvoitori să reclame din nou Primăria Carei pe motiv că o parte din parcări au fost realizate din fonduri europene. Discuţiile au degenerat şi pe marginea organigramei Primăriei, deşi aceasta era aproape identică cu cea aprobată anterior, preşedintele de şedinţă fiind obligat să-i tempereze pe liberali.

În loc de cei 4.000 de lei propuşi, consilierii au majorat la 8.000 de lei suma alocată elevului Arnold Beiland pentru rezultate la concursuri naţionale şi internaţionale la diverse materii. Dispute s-au înregistrat şi la punctul Diverse. Unii consilieri au militat pentru tăierea arbuştilor de tuia din zona Monumentului Ostaşului Român, alţii au insistat ca o asemenea decizie să nu fie luată în mod pripit. Primarul Kovacs s-a arătat uimit de insistenţa cu care consilierii liberali cer abia acum tăierea acestor arbuşti, deşi aceştia au de câţiva ani buni dimensiunile actuale.

Bogdan Tulbure

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts