Statutul care naște monștriProtejați prin tot felul de legi și statute cu caracter din ce în ce mai special și mai protecționist, funcționarii publici au devenit o specie imună în fața oricăror ingerințe politice sau de altă natură. Până aici nimic rău, doar că au devenit atât de independenți încât și-au dezvoltat o imunitate chiar și în fața muncii și a bunului simț. În majoritatea instituțiilor, serviciilor sau administrațiilor publice locale orarul de muncă s-a redus de la sine putere, astfel încât ziua de vineri a devenit zi scurtă spre foarte scurtă. Atitudinea este una cu totul sfidătoare față de cetățeanul plătitor de taxe și impozite, fonduri din care acești funcționari publici își alimentează lunar bugetul. Fără instrumente clare și legale de contrabalansare a acestor derapaje, funcționarii publici sfidează cu blazon pe oricine.

Derapajele au fost semnalate de la toate nivelurile. Șeful Direcției Generale Anticorupție Satu Mare, Stelian Călugăru, a atras atenția că funcționarii publici sătmăreni au o înclinație aparte spre mica corupție, mult peste apetitul semenilor lor din alte părți ale țării. Prefectul Eugeniu Avram a semnalat în mai multe rânduri incompetența, inconsecvența și delăsarea funcționarilor publici, care au generat probleme extrem de mari, de la compromiterea unor reforme majore până la amânarea unor proiecte naționale.

Drept consecință, Instituția Prefectului a pregătit un plan pe termen scurt, mediu și lung de realiniere a funcționarilor publici. Li s-a cerut să muncească nu mai mult nici mai puțin decât timpul normal, pentru care sunt plătiți. Asta după ce și-au micșorat de la sine putere timpul petrecut (de multe ori degeaba) în câmpul muncii. Apoi, prefectul le-a cerut să aibă o atitudine normală, de bun simț, față de semenii lor, atitudine care se învață în primii ani din viață. Suntem curioși ce va ieși de aici!

Mai mult, primarul municipiului Satu Mare, Dorel Coica, a ordonat cursuri anticorupție în rândurile armatei de funcționari și funcționărași, după ce același edil șef s-a văzut nevoit să elimine în primă fază niște așa-numiți funcționari cu apucături nu tocmai normale, vecine cu penalul. Rezultatele nu au dat efectul scontat, astfel încât primarul Coica s-a văzut nevoit să mai îndepărteze un pluton de funcționărași, care se îndeletniceau cât e ziua de lungă cu rotunjirea veniturilor, în timp ce rar spre deloc puteau fi văzuți în câmpul muncii. Problema este că deși sunt vinovați cu vârf și îndesat, aceștia nu pot fi îndepărtați orișicum. Așa se face că sunt mutați disciplinar în alte compartimente, de unde așteaptă cuminți să se schimbe factorul de conducere pentru a reveni în glorie la vechile apucături, pigmentate cu comisioane de tot felul.

Unul dintre cazurile cele mai flagrante are loc la Carei, acolo unde șeful punctului local de lucru al Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă, un anume Vasile Rațiu, este acuzat din toate părțile că vorbește urât cu oamenii și că îi pune pe drumuri fără niciun fel de logică elementară. Oricât de tare ar vrea șefii acestuia să îl pună la punct, efectiv nu prea au cum, astfel încât stau și asistă neputincioși cum astfel de funcționăraşi cam fac ce vor prin sistem. Asta este realitatea, doamnelor și domnilor!

Ciprian Bâtea

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts