Urmăriţii încearcă să îşi piardă urma prin Sătmarurmarit

Tot mai numeroşi indivizi care au săvârşit infracţiuni încearcă să se ferească de braţul lung al legii, încercând să-şi piardă urma în judeţul Satu Mare. Este vorba de sătmăreni cu mandate de arestare sau de executare a pedepsei care încearcă să se ascundă prin diverse părţi ale judeţului, de cetăţeni din alte părţi ale ţării sau chiar din străinătate care încearcă să li se piardă urma prin Sătmar, respectiv de sătmăreni care au săvârşit fărădelegi în alte state şi încearcă să scape de consecinţele faptelor lor ascunzându-se în judeţul lor de origine.

Urmăriţi depistaţi pe bandă rulantă
În buletinele de presă ale Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Satu Mare apar periodic informaţii legate de identificarea pe raza judeţului nostru şi încarcerarea unor persoane care posedă mandate de executare a pedepsei sau mandate de arestare. Majoritatea lor au fost daţi chiar şi în urmărire internaţională. Potrivit purtătorului de cuvânt al IPJ Satu Mare, inspectorul Camelia Cosma, în cursul acestui an, poliţiştii sătmăreni au pus în aplicare 53 de mandate, în 39 de cazuri fiind vorba de persoane date în urmărire naţională şi internaţională. Este vorba de şapte mandate europene de arestare, emise de autorităţile din diverse ţări din Europa, 42 de mandate de executare a pedepsei cu închisoarea şi patru mandate de arestare preventivă emise de autorităţile din ţara noastră.

În timp ce unii dintre infractorii urmăriţi au fost prinşi în diverse localităţi de pe raza judeţului nostru în urma unor acţiuni organizate de către poliţiştii specializaţi din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale al IPJ Satu Mare, alţii au fost depistaţi de poliţiştii de frontieră în momentul în care au încercat să intre în ţară prin punctele de trecere ale frontierei Petea şi Urziceni. Urmăriţii depistaţi de poliţiştii de frontieră sunt preluaţi ulterior tot de lucrătorii specializaţi în depistarea urmăriţilor din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale al IPJ Satu Mare.

Infractori de toate felurile
La începutul lunii aprilie, un sătmărean, dat în urmărire internaţională, a fost reţinut de poliţiştii de frontieră în PTF Petea, deoarece avea emis pe numele lui un mandat european de executare a doi ani de închisoare pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire de grup infracţional organizat şi complicitate la contrabandă. La sfârşitul lunii martie, un bărbat din judeţul Bacău, dat în urmărire naţională, a fost reţinut de poliţiştii de frontieră în PTF Urziceni, deoarece pe numele lui era emis un mandat de executare a pedepsei de un an şi patru luni de închisoare pentru furt calificat.

Tot în martie, poliţiştii au depistat pe raza localităţii Foieni un bărbat, în vârstă de 47 de ani, pe numele căruia Judecătoria Centrală de Sector Budapesta emisese un mandat european de arestare pentru comiterea infracţiunii de tâlhărie. În februarie, poliţiştii au identificat într-o singură zi alţi doi urmăriţi general. Este vorba de un timişorean care poseda mandat de executare a pedepsei închisorii, fiind condamnat la doi ani şi şase luni închisoare pentru furt calificat, respectiv un sătmărean care avea de executat o pedeapsă de doi ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate.

Misiuni periculoase
Poliţiştii sătmăreni specializaţi în depistarea infractorilor care vor să li se piardă urma nu au o sarcină tocmai uşoară. Aceştia lucrează în special la nivel informativ. Noul Cod Penal le oferă cadrul necesar, aceştia neavând nevoie de mandat în cazul în care deţin informaţii sigure în privinţa locaţiei în care se ascunde un infractor dat în urmărire. De asemenea, aceştia au o cooperare foarte bună cu poliţiile din celelalte ţări europene, precum şi cu celelalte structuri din subordinea Ministerului Afacerilor Interne.

Fiecare acţiune de prindere a urmăriţilor necesită un plan minuţios. Pe lângă cunoaşterea exactă a locaţiei, poliţiştii trebuie să fie întotdeauna deosebit de atenţi, căci există riscul să aibă de-a face cu persoane periculoase, dispuse să folosească violenţa. În majoritatea acţiunilor, aceştia sunt însoţiţi de mascaţi.

Szasz Lorand

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts