Zeci de kilometri de drum judeţean vor intra în reabilitareadr

Municipiul Satu Mare a găzduit ieri şedinţa Consiliului pentru Dezvoltare Regională (CDR) Nord-Vest. Astfel, conducerea CDR a fost preluată de preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, Zamfir Ciceu, secondat de preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare, Adrian Ştef, care va ocupa pentru un an funcţia de vicepreşedinte al CDR. Cu această ocazie, Adrian Ştef a anunţat că în judeţul Satu Mare se vor reabilita circa 80 de kilometri de drum judeţean în cadrul proiectului strategic regional de transport „Transilvania Nord”.

Satu Mare, gazda reuniunii
La reuniunea de ieri au participat preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, Radu Moldovan, preşedintele interimar al Consiliului Judeţean Cluj, Vakar Istvan, preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, Zamfir Ciceu, preşedintele Consiliului Judeţean Sălaj, Tiberiu Marc, preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Marc Popa, respectiv preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare, Adrian Ştef – în calitate de gazdă. În cadrul reuniunii, membrii CDR Nord-Vest au aprobat Planul de Dezvoltare Regională Nord-Vest 2014-2020 şi proiectul strategic regional de transport „Transilvania Nord”. De asemenea, au fost informaţi cu privire la stadiul implementării Programului Operaţional Regional 2007-2013 şi Programului Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice 2007-2013, Axa 1 şi Axa 3. CDR Nord-Vest a aprobat Planul de activitate şi bugetul multianual al ADR Nord-Vest, precum şi rapoartele de activitate ale agenţiei.

Raport al fostului preşedinte
Preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, Radu Moldovan, în calitate de fost vicepreşedinte cu atribuţii de preşedinte al Consiliului pentru Dezvoltare Regională (CDR) Nord-Vest, a prezentat principalul succes al mandatului său, respectiv proiectul strategic regional de transport „Transilvania Nord”. “Cred că este pentru prima dată când la nivelul unei agenţii s-a căzut de acord pentru promovarea unui proiect de strategie, pentru că în toată zona de nord-vest avem probleme mari de infrastructură rutieră. Acest proiect a primit acordul colegilor din Consiliul pentru Dezvoltare Regională şi vom avea un proiect strategic cu traseu în toate cele şase judeţe, care formează un drum intraregional şi care intră sigur la finanţare pentru că este proiect strategic”, a declarat Radu Moldovan.

Bani mai mulţi pentru Regiunea Nord-Vest
Directorul general al Agenţiei de Dezvoltare Regionale Nord-Vest (ADRNV), Marcel Boloş, a precizat că pentru exerciţiul financiar 2014 – 2020 sumele alocate prin Programul Operaţional Regional au fost suplimentate cu circa o sută de milioane de euro faţă de exerciţiul financiar 2007 – 2013. Concret, sumele prevăzute pentru perioada 2014 – 2020 sunt de 661 milioane de euro, faţă de cele 521 milioane euro alocate pentru perioada 2007 – 2013.

“Pe noul Program Operaţional Regional sunt eligibile şi oraşele. Şi este extrem de important pentru zonele urbane în viitorul exerciţiu financiar. Este o sursă importantă pentru dezvoltarea oraşelor”, a mai declarat preşedintele CJ Bistriţa-Năsăud, Radu Moldovan.

Sute de km de drum vor fi reabilitaţi
În cadrul proiectului strategic regional de transport „Transilvania Nord”, unic la nivel naţional, vor fi reabilitaţi 601 kilometri de drum judeţean din judeţele Cluj, Bistriţa-Năsăud, Sălaj, Maramureş, Bihor şi Satu Mare. Suma alocată proiectului este de 204 milioane de euro. Preşedintele CJ Satu Mare, Adrian Ştef, a explicat că în cadrul acestui proiect vor intra în reabilitare circa 80 de kilometri de drum în judeţul Satu Mare.. “Vorbim de Satu Mare – Borleşti, care este de 40 de kilometri. Şi vorbim de porţiunea de drum Beltiug – Dobra – Hurezu Mare – Corund – Bogdand – Hodod – limită de judeţ – 37 de kilometri. Acestea sunt cele două tronsoane”, a conchis Adrian Ştef.

Ciprian Bâtea

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts