Ziua Internaţională a Romilor, sărbătorită la Satu Mareromi

Veselie, dans şi voie bună ieri la manifestările organizate la Satu Mare de Ziua Internaţională a Romilor. Evenimentul a fost organizat la Muzeul Judeţean de Instituţia Prefectului, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale (CJCPCT) Satu Mare, Centrul Creştin al Romilor, Romii Gabori din Sătmar, Asociaţia „Danko Pişta” din Carei, Asociaţia „Drumul Voinicilor” Stâna şi Biroul Judeţean pentru Romi.

Cea mai importantă zi a romilor
În deschiderea manifestărilor, şeful Biroului Judeţean pentru Romi, Rozalia Bondrea, i-a salutat pe toţi cei prezenţi după care a afirmat că Ziua Internaţională a Romilor este cea mai importantă zi a romilor de pretutindeni. „În cadrul congresului romilor din anul 1971 s-a decis ca ziua de 8 aprilie să fie declarată Ziua Internaţională a Romilor. Din cauza faptului că în acest an această zi a picat în Postul Mare, am decis să o sărbătorim azi (n.r. – ieri). În ceea ce priveşte tradiţiile şi obiceiurile romilor din Satu Mare, mă bucur că acestea au fost păstrate şi nu au fost alterate de manele. Romii sunt talentaţi din naştere atât în ceea ce priveşte muzica cât şi în ceea ce priveşte dansul, şi mă bucur că putem păstra aceste tradiţii”, a precizat Rozalia Bondrea.

Directorul CJCPCT, Robert Laszlo, a precizat că romii reprezintă o parte însemnată a comunităţii judeţului. „Şi în acest an, cu ajutorul Consiliului Judeţean, reuşim prin instituţia noastră, să organizăm evenimente de Ziua Internaţională a Romilor. Această zi este importantă nu doar pentru romi, ci şi pentru întreaga comunitate a judeţului Satu Mare. Este de lăudat faptul că romii sătmăreni au reuşit să-şi păstreze tradiţiile şi obiceiurile de-a lungul timpului”, a mai spus Robert Laszlo.

De asemenea, pe scenă au fost invitaţi reprezentanţii tuturor ONG-urilor romilor care au transmis, la rândul lor, atât în limba romă, cât şi în limbile română şi maghiare, salutul lor.

Muzică şi dans
Sărbătoarea romilor de la Satu Mare a debutat cu Imnul Romilor „Gelem, Gelem”, după care a urmat programul artistic. Rând pe rând, pe scenă au urcat Taraful din Ardud care a prezentat muzică ţigănească, după care romii din Stâna au prezentat o suită de dansuri ţigăneşti.

A urmat apoi Grupul folcloric al romilor din Tiream care a interpretat un dans bărbătesc ţigănesc, după care pe scenă au urcat dansatorii romi de la „Stelele Careiului”. Programul artistic a fost încheiat de fetele din Negreşti-Oaş care au prezentat un dans tradiţional ţigănesc. Evoluţia artiştilor a fost apreciată de public şi răsplătită cu ropote de aplauze.

Florin Dura

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts