More

    Aleşii locali, favorizaţi de Senat

    Senatul a votat, aşa cum se ştie, noua lege a alegerilor locale, care prevede alegerea primarilor dintr-un singur tur de scrutin şi a preşedinţilor de consilii judeţene indirect, de către consilieri. Aceste noi prevederi au stârnit reacţia critică a societăţii civile. Politologi, specialişti în probleme electorale şi multe ONG-uri reclamă acum tocmai slaba legitimitate care o oferă această lege a aleşilor locali. Se impun câteva precizări.

    Legea a fost adoptată de Senat cu 114 voturi “pentru”, trei voturi “împotrivă” şi doar patru “abţineri”. Astfel, această majoritate covârşitoare aminteşte de un USL recuperat pentru o zi. Ce-i drept, liberalii depuseseră un amendament în care au cerut alegerea primarilor în două tururi de scrutin şi alegerea directă a preşedinţilor de consilii judeţene, dar totul a fost doar un joc de imagine, căci la Comisia de Cod Electoral s-a aprobat pachetul de legi electorale prin “consens”. Ceea ce reprezintă, de fapt, o evidentă înţelegere politică între PNL şi PSD.

    Experienţa politică arată că alegerile într-un tur de scrutin avantajează primarii în funcţie, din simplul motiv că nu trebuie să depăşească 50%, ci pot fi aleşi cu un vot mai mult decât adversarul.

    Cu toate că, deseori, candidatul cu şansa a doua a reuşit să întoarcă rezultatul în turul al doilea. Numai că la alegerile locale din 2012 PNL şi PSD, sub umbrela USL, şi-au împărţit voturile, iar liberalii au avut un succes fără precedent. Legea electorală într-un singur tur li se potriveşte şi acum, aşa cum li se potriveşte şi rivalilor din PSD.

    Dacă va trece şi de Camera Deputaţilor, legea va ajunge la promulgare pe masa preşedintelui Klaus Iohannis, care a anunţat deja că crede în oportunitatea ei.

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE