More


  Caut societate civilă, ofer speranţă

  - Advertisement -

  “Prin societate civilă ne referim la acea arenă în care grupuri auto-organizate, mişcări şi indivizi relativ autonomi faţă de stat încercă să articuleze valori, să creeze asociaţii şi să-şi promoveze interesele.” (Linz, Stepan)

  Societatea civilă, un element indispensabil, vital, pentru ceea ce înţeleg prin democraţie. Cel puţin una reală, funcţională. Problema vine: avem oare o societate civilă în adevăratul sens al cuvântului în această ţară? Din păcate, trebuie să îmi exprim scepticismul. Nu, nu avem. Nu există cadrele necesare în care indivizii să se poată desprinde de sursele de existenţă financiară (locurile de muncă) controlate de depozitarii puterii. Să ne imaginăm că un grup de indivizi, angajaţi fie la stat, fie în privat, îşi vor constitui o asociaţie civică. La un moment dat, sătui probabil de activitatea autorităţilor, vor decide să facă o mişcare de stradă, fie ea pichetare sau miting. Patronii sau superiorii ierarhici ai liderilor asociaţiei civice vor fi contactaţi de către factorii de decizie politică sau administrativă. Benevol sau forţat, aceştia vor lua măsuri împotriva angajaţilor sau subordonaţilor, care, la rândul lor, vor fi nevoiţi să îşi regândească gradul de atitudine civică.

  Aceasta este realitatea noastră de zi cu zi. Fie că ne place, fie că nu. Liderii de sindicat, nu toţi, ce-i drept, dar o mare parte fac jocurile unor grupuri de interese, altele decât sindicaliştii. Sunt nişte lideri falşi, trompetişti, care întreprind nişte acţiuni pompieristice, cu tentă şantajistă, după care se dau la fund. Fraţilor, cu o mare dezamăgire în suflet, cunoscând realităţile sătmărene, trebuie să vă spun că nu avem societate civilă. Încă nu am auzit să fim nişte „indivizi relativ autonomi” faţă de puterea de constrângere a altora. Pe cale de consecinţă, nu putem „articula valori”. În schimb, putem înfiinţa asociaţii. Dar acestea sunt „forme fără fond”, idei fără substanţă. Lipsa unui echilibru Putere-Societate Civilă a dat naştere unei realităţi cinice pe care mulţi dintre noi o aprobăm prin tăcerea noastră. După 25 de ani am ajuns să suferim din nou în tăcere! Tot pe la colţuri ne exprimăm supărările şi nemulţumirile! Dar pentru că vreau să protestez, cel puţin verbal, eu am ales mass media…

  Ciprian Batea  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img