More


  Dieta la birou

  - Advertisement -

  4

  Alimentația sănătoasă este obiectivul multora dintre noi, însă a mânca sănătos la birou este uneori foarte dificil – mult de lucru, orar prelungit, situații neașteptate, întâlniri interminabile.

  Potrivit specialiștilor în nutriție, pentru a putea fi consecvenți în ceea ce privește alimentația echilibrată trebuie să planificăm din timp ceea ce vom consuma la serviciu și, mai ales, gustările pe care le vom lua în cazul în care situația iese de sub control și nu ajungem să mâncăm clasica salată de ton sau de pui.

  “Trăim în mare viteză și suntem din ce în ce mai pretențioși cu alimentele pe care le alegem. De aceea, gustarea trebuie să fie cât mai naturală, să nu coste mult și să nu necesite preparare îndelungată. În acest fel, organismul hrănit cu substanțe nutritive de calitate va răspunde mai bine la stres și va avea mai multă energie pe întreaga durată a zilei. Așadar, primul punct important din strategia unei alimentații echilibrate este micul dejun. Această masă este esențială pentru că furnizează nutrienții necesari pentru primele ore ale zilei (care sunt de obicei și cele mai solicitante) și ajută la controlul și menținerea greutății corporale (datorită prevenirii hipoglicemiei și alimentației emoționale implicate de aceasta)”, a explicat, pentru AGERPRES, nutriționistul Lygia Alexandrescu.

  Ea atrage atenția însă că prânzul, care este o masă foarte importantă, devine de cele mai multe ori lipsit de prioritate atunci când suntem la serviciu. Lygia Alexandrescu afirmă că, de obicei, prânzul se amână foarte mult, de cele mai multe ori se instalează senzația de foame foarte puternică și atunci tendința este de a face alegeri culinare nesănătoase: fast food, dulciuri, cipsuri, produse rafinate de panificație. “În acest fel se explică și de ce cântarul indică din ce în ce mai mult și de ce nu ne simțim grozav (balonare, constipație, nervozitate)”, spune specialistul.

  În opinia sa, un prânz sănătos sau o gustare nutritivă la serviciu este un obiectiv posibil și foarte ușor de atins, iar mesele luate la birou pot fi planificate încă din ziua anterioară.

  “De exemplu, la cină se poate găti o porție suplimentară, care poate fi împachetată chiar după masa de seară și astfel puteți dormi liniștiți că problema prânzului e rezolvată. Dacă nu e timp de ieșit la restaurantul din apropiere, atunci sertarul biroului trebuie să fie aprovizionat corespunzător și să furnizeze gustarea rapidă și sănătoasă atât de necesară: conserva de fructe (dietetică), fructe uscate (maxim 100 g), biscuiți din graham dietetici (fără sare și zahăr), nuci, alune de pădure sau conservă de ton în suc propriu. Dacă există un frigider în birou, iaurtul degresat, brânza, salata de fructe, fructele proaspete, sucul proaspăt de fructe sau de roșii pot fi o variantă preferabilă pentru o gustare rapidă”, a explicat Lygia Alexandrescu.

  Nutriționistul subliniază că nu trebuie așteptat însă până când foamea se instalează și tentațiile culinare sunt mai mari decât voința noastră.

  “Exersând zilnic, acest obicei sănătos nu va face decât să aducă numeroase beneficii: ajută la menținerea greutății corporale în limitele normale, previne afecțiunile cronice (cancer, diabet, boli cardiovasculare) și ne face să ne simțim energici și în formă”, afirmă Lygia Alexandrescu.  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img