More

    Elevii fug de orele de sport

    sport

    Peste 1.300 de elevi din județ sunt, în prezent, scutiți total de efort fizic și nu participă la orele de sport. Dintre aceștia sunt și elevi fără probleme medicale, care nu dau doi bani pe orele de educație fizică. Ei sunt sprijiniți de medici, care îi ajută să chiulească “motivat”, eliberând scutiri pe bandă rulantă. Liceenii, mai ales cei din mediul urban, sunt printre cei mai “afectați” de boli incompatibile cu sportul. Profesorii de sport din judeţul Satu Mare sunt tot mai alarmați de această situație, dar sunt învinşi de scutirile eliberate de medici pe bandă rulantă. O parte din vină le revine şi părinţilor, care pur şi simplu îşi încurajează odraslele să neglijeze orele de educaţie fizică. Aceiaşi părinţi se miră apoi când copiii lor devin supraponderali sau chiar obezi.

    Adeverințe false și boli inventate
    Potrivit statisticilor oficiale, 1.343 de elevi sătmăreni sunt scutiți de orele de sport, iar mare parte dintre ei stau pe tușă cu adeverințe false și boli inventate. Dacă diagnosticele de pe adeverințele medicale ar fi reale, o mare parte dintre elevi ar trebui să fie cocoșați, gușați sau în scaune cu rotile, sunt de părere profesorii de sport. Exceptând cazurile reale, în care copiii cu probleme serioase de sănătate nu pot face sport, scutirile medicale sunt aproape la îndemâna oricui. Nu puțini sunt elevii care refuză să facă sport ori să participe la orele de educație fizică, din comoditate sau, pur și simplu, din lipsă de interes. Deși medicii recomandă sportul, participarea la aceste ore este din ce în ce mai scăzută. Așa se face că, din totalul de 43.551 elevi înscriși în unitățile de învățământ preuniversitar din județ, în anul școlar 2014-2015, un număr de 1.343 elevi au avut scutire totală de efort, procentul scutiților medical fiind de 3,08%, conform statisticii Inspectoratului Școlar Județean Satu Mare.

    Liceenii, cei mai scutiţi
    Potrivit aceloraşi statistici, din cei 16.613 elevi din ciclul primar sunt scutiţi total de efort 155 (0,92%), dintre care 95 (1,17%) în mediul urban şi 60 (0,70%) în mediul rural Este vorba de 84 de fete şi 71 de băieţi.

    În ciclul gimnazial, din cei 14.355 de elevi înscrişi, sunt scutiţi total de efort la disciplina educaţie fizică 299 de elevi, reprezentând un procent de 2,88%. Este vorba de 123 de elevi din mediul urban (1,78%), din care 67 (2,03%) sunt fete, iar 56 (1,55%) sunt băieţi. În mediul rural sunt scutiţi 176 de elevi (2,35%), din care 105 (2,92%) sunt fete, iar 71 (1,82%) sunt băieţi.
    Liceenii, mai ales cei din mediul urban, sunt printre cei mai “afectați” de boli incompatibile cu sportul. Din cei 12.583 de elevi de liceu înscrişi în anul şcolar 2014-2015, sunt scutiţi total de efort la disciplina educaţie fizică 889 elevi, reprezentând un procent de 7,06%. În mediul urban sunt scutiţi 869 de elevi (7,22%), din care 605 fete (10,29%) şi 264 de băieţi (4,28%). În mediul rural sunt scutiţi 20 de elevi (3,61%), din care 14 fete (6,06%) şi şase băieţi (1,85%).

    O situaţie alarmantă
    Profesorii de sport din judeţul Satu Mare sunt tot mai alarmați de această situație. Unii dintre ei încearcă să atragă cât mai mult elevii spre această disciplină, însă fără prea mare succes. “Sportul a ajuns să nu mai fie tratat ca o disciplină obligatorie şi importantă, ci mai degrabă ca şi ceva de care te poți lipsi în orice moment. Mulţi dintre elevii care vin cu scutiri nu suferă de diagnosticele puse de medici. Deşi ştiu că sunt perfect sănătoşi, nu pot să-i oblig să participe la ore. Părinţii sunt principalii vinovaţi de această situaţie. Mulţi dintre ei chiar îşi încurajează copiii să nu facă sport, îndemnându-i să se concentreze doar asupra materiilor pe care ei le consideră importante”, ne-a declarat un profesor de sport de la un liceu sătmărean.

    Din păcate, importanța sportului nu este conștientizată nici de elevi, nici de părinții lor, iar din această cauză mulți dintre copii riscă să ajungă supraponderali. Cu șase ore petrecute în bancă la școală și cu alte câteva ore bune pe Internet sau făcându-și temele la un birou, un elev stă pe scaun în jur de zece ore, ceea ce, conform medicilor, duce în mod sigur spre obezitate.

    Szasz Lorand

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE