More


  Frână în faţa exodului de pacienţi

  - Advertisement -

  spital

  Atât din fonduri proprii, proiecte europene sau fonduri de la Ministerul Sănătăţii, Consiliul Judeţean Satu Mare a reuşit în ultimii ani să schimbe faţa sistemului de sănătate din judeţ. Asta înseamnă aparatură mai nouă, mai mult personal, condiţii hoteliere mai bune, respectiv intervenţii medicale net superioare calitativ. Motiv pentru care s-a diminuat în mod evident migraţia pacienţilor spre alte spitale din ţară sau din străinătate.

  Concluzia autorităţilor
  Conducerea Consiliului Judeţean este de părere că sătmărenii nu mai sunt nevoiți să plece în străinătate sau în țară în diferite spitale, ci se pot trata în judeţ. Spitalele sătmărene sunt dotate cu computer tomograf (preț achiziție: 1.498.589,60 lei), sistem videoendoscopie (preț achiziție: 111.766,79 lei), sistem endoscopie pentru histeroscopie (177.320 lei), sistem endoscopie pentru chirurgie laparoscopică (502.696 lei), videoscop (16.157,18 lei), ecograf multidisciplinar 3D/4D ( 325.996 lei), linie artroscopie (924.031,48 lei), lampă operație cu led (138.340,60 lei), sistem radiofrecvență și pompă infuzie (189.556.69 lei), sistem litotriție (75.658,48 lei), sterilizator cu plasmă (550.599.80 lei) etc.

  Circa 60 de milioane lei investiţi în Sănătate
  Consiliul Județean, din anul 2012, a investit în domeniul sănătății aproximativ 59.789.183,47 lei. “În anul 2015 vorbim despre reabilitarea secției de ATI, a laboratorului de analize medicale, a secției de Oncologie – locația II, a secției de Neuropsihiatrie Pediatrică, acestea fiind doar câteva dintre obiective. Pentru anul acesta, totodată, este prevăzută amenajarea intrării în spital și parcarea, lucrări care deja au început”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef.

  Radioterapie în maxim doi ani la Spitalul Judeţean
  Veşti excepţionale pentru cei 8.700 de sătmăreni care în prezent se tratează pentru diferite forme de cancer în alte oraşe ale României sau Ungariei. În cel mult doi ani la Spitalul Judeţean Satu Mare va funcţiona o unitate de radioterapie. Banii, în cuantum de şase milioane de euro, vor fi acordaţi de către Ministerul Sănătăţii. Directorul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Satu Mare, Dan Cojoc, a spus că aparatul ar urma să fie amplasat în curtea Spitalului Judeţean II. În maxim doi ani de zile, cât durează toate procedurile, inclusiv cele de comandă a aparatului – în condiţiile în care există doar doi potenţiali furnizori în întreaga Europă. „Este un rezultat care mie mi se pare deosebit şi se datorează Consiliului Judeţean şi Instituţiei Prefectului. Noi, datorită relaţiei foarte bune pe care o avem cu Spitalul Judeţean, încetul cu încetul trecem de prima etapă, ceea ce înseamnă adunarea echipei care să lucreze cu acest aparat. Aparatul va fi amplasat în curtea Spitalului Vechi, acolo unde este loc destul şi este cea mai bună măsură de ordin tehnic”, a spus Dan Cojoc.

  Operaţii tot mai complexe
  O intervenţie chirurgicală în premieră absolută pentru unitatea spitalicească a fost efectuată la sfârşitul anului trecut la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Satu Mare. Este vorba despre implantul protezei de revizie la nivelul articulaţiei genunchiului unei femei în vârstă de 65 de ani, intervenţia chirurgicală fiind realizată în cadrul secţiei de Ortopedie. Operaţia a fost efectuată de profesor doctor Dan Lucaciu, şeful Spitalului Clinic de Ortopedie Cluj Napoca şi şeful catedrei de ortopedie din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie ,,Iuliu Hațieganu” Cluj Napoca, precum şi de dr. Virgil Aniţaş, medic şef al secţiei Ortopedie din cadrul SJU Satu Mare. Costurile unei asemenea intervenţii se ridică la circa 15.000 lei şi sunt suportate, pentru asiguraţi, din fondurile Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Satu Mare. Anual, la SJU Satu Mare, care este cuprins în programul naţional de protezare, sunt efectuate aproximativ 300 de operaţii de înlocuire a articulaţiei şoldului, umărului sau genunchiului.

  Pacienţii se bucură de condiţii europene la Spitalul Judeţean
  Începând de anul trecut, bolnavii internaţi în Spitalul Judeţean de Urgenţă Satu Mare beneficiază de un sistem modern de servire a hranei, care asigură nu doar protecţie maximă alimentelor consumate, dar şi posibilitatea individualizării hranei servite în spital. Altfel spus, mâncarea nu mai este transportată în oale şi cratiţe ciobite ori de aluminiu coclit, ci în caserole, compartimentate pentru trei feluri de mâncare şi care păstrează mâncarea caldă. Astfel, zilnic se asigură în jur de 700 de porţii, mâncarea fiind preparată în funcţie de cele 25 de diete. Preţul mediu al unui meniu este de 7 lei, dar în unele cazuri poate ajunge şi la 11 lei.

  Szasz Lorand  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img