More

    Frână în faţa fraudelor din sistemul medical

    card

    De la 1 mai, orice asigurat prin Casa Națională a Asigurărilor de Sănătate (CNAS) ar fi trebuit să aibă în buzunar un card de asigurat. Peste 8.000 de sătmăreni nu-l au nici acum, după cum rezultă din datele Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Satu Mare. Aceasta înseamnă că beneficiile aduse de cardul de sănătate – în speță eliminarea fraudelor din sistem produse prin înregistrarea unor servicii medicale fictive – se amână și ea. Oficialii CJAS se întreabă dacă amânarea ridicării cardurilor de sănătate nu este o acţiune premeditată a unor grupuri de interese. Cel puţin în lumina faptului că eliberarea cardurilor a fost amânată de cel puţin opt ani.

    Mii de sătmăreni nu şi-au ridicat cardurile
    Cu toate că oficialii Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate au făcut o campanie de informare publică intensă în ultimele şase luni, sătmărenii nu au venit în număr mare să îşi ridice cardurile de sănătate. Ceea ce înseamnă că în momentul de faţă nu mai puţin de 8.400 de persoane încă nu şi-au ridicat cardul de sănătate. “Noi am făcut o campanie de promovare a cardului cu cel puţin şase luni de la data de la care cardul devine obligatoriu. Şi am avut surpriza să constatăm că timp de şase luni maxim o sută de persoane pe lună veneau să îşi ridice cardul. În data de 1,2 şi 3 mai, noi, Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate, am anunţat public că avem program cu publicul pentru persoanele care nu şi-au ridicat cardul. Din păcate, în 1 mai au venit şase persoane, în data de 2 mai au venit zece persoane”, a declarat managerul Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate, Georgeta Pop.

    Dezinteres pe linie
    Georgeta Pop s-a declarat mirată de faptul că deşi cardul le oferă posibilitatea beneficiarilor să monitorizeze cheltuirea banului public, aceştia nu se arată interesaţi. “Cred că acest proiect nu a fost tratat cu seriozitate nici de asigurat nici de furnizorul de servicii medicale. Cu toate că interesul pentru card trebuie să vină, în primul rând, din partea asiguratului. Este vorba despre un bun control al utilizării banilor pe care noi îi plătim sistemului sub forma contribuţiilor”, a spus managerul CJAS Satu Mare.

    Cardul va opri scurgerea de fonduri
    Managerul CJAS Satu Mare s-a declarat convinsă de faptul că noul sistem va limita prejudicierea fondurilor din sănătate, iar acest lucru se va observa peste şase luni, atunci când se va face o analiză comparativă a cheltuielilor dinainte şi de după introducerea cardului de sănătate. “Eu sper ca prin analiza pe care noi o vom face, o vom da public în maxim şase luni de când sistemul va începe să funcţioneze la capacitate şi să avem garanţia că se utilizează cardurile, vom avea posibilitatea să comparăm datele pentru o perioadă anterioară anului în care nu am utilizat cardul. Ne aşteptăm ca toate aceste cheltuieli să scadă în următoarea perioadă”, a declarat Georgeta Pop.

    Liber la prejudicii?!
    Introducerea cardului național de sănătate a fost menționată pentru prima dată în Legea sănătății din 2006, document ce fixa pentru 2007 data lansării noului act. El nu funcționează la parametrii preconizaţi însă nici acum, iar oficialii responsabili de-a lungul timpului vorbesc despre grupuri de interese care au făcut presiuni și s-au opus cu toată forța introducerii și finalizării sistemului informatizat. Fiecare lună de întârziere în distribuirea și funcționarea cardurilor înseamnă prejudicii cu multe zerouri produse de ”grupurile de interese”.

    Cum ar trebui blocată frauda cu cardul?!
    În momentul în care un pacient se prezintă la medicul de familie sau la policlinică, spital sau orice furnizor de servicii medicale, cardul este introdus într-un cititor special care va transmite în timp real, în Baza centrală, datele asiguratului, ale furnizorului și ora vizitei la medicul respectiv. Dacă o persoană merge la spital și de acolo este trimisă pentru investigații la zece ”uși diferite” (radiografie, electrocardiogramă, analize de sânge, RMN etc.), de exemplu, toate aceste puncte de oprire vor fi înregistrate automat și transmise în bază. Astfel, nu vor mai putea fi decontate consultații și rețete care nu au existat.

    Ciprian Bâtea

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE