More


  Luptă pentru intrarea în normalitate la Turţ

  - Advertisement -

  acte

  Primarului comunei Turţ, Ioan Ciupac, la fel ca şi altor primari din Ţara Oaşului, îi revine o sarcină ingrată de a face ordine într-un veritabil haos generat de legile privind reconstituirea dreptului de proprietate care se bat cap în cap, respectiv de lipsa unor acte doveditoare. În tot acest carusel de cauze mai mult sau mai puţin obiective, oamenii îşi cer pe un ton ridicat pământurile. Din nefericire pentru ei, procedura este foarte greoaie şi, culmea, vinovaţii nu se găsesc pe raza comunei Turţ. Dar comunitatea din Turţ a fost divizată de aceste probleme, în timp ce edilul şef face un apel continuu la calm şi la raţiune.

  Povestea unui haos
  Primarul comunei Turţ, Ioan Ciupac, face un rezumat trist al istoriei unui haos creat de legile privind reconstituirea dreptului de proprietate, mai exact al efectului lor contrar. Astfel spune Ioan Ciupac, mai întâi a fost Legea fondului funciar nr. 18/1991, modificată şi completată de Legea nr. 169/1997. Apoi a urmat în 2001 Legea nr. 10 supranumită şi „Legea Lupu”. Este ştiut haosul generat de fiecare dintre aceste legi în parte, dar şi nenumăratele conflicte şi procese pe care le-au generat. Prin Legea nr. 247/2005 privind reforma în domeniile proprietăţii şi justiţiei au fost modificate legile precedente, clarificând unele aspecte şi bulversând altele. Punerea în aplicare se dovedeşte ca de fiecare dată marea problemă. Cel puţin pe raza comunei Turţ, acolo unde la nivelul anului 2015, adică la mai bine de două decenii de la prima lege de profil, doar pe 30% din terenuri există titluri de proprietate.

  Primarul încearcă, în limitele legale
  Ioan Ciupac a declarat că se fac eforturi consistente pentru restituirea terenurilor către vechii proprietari, doar că acest demers este îngreunat de efectul contrar şi haotic al tuturor legilor fondului funciar de până în prezent. De asemenea, lipsa unor documente care să ateste calitatea de foşti proprietari ţine în şah autorităţile. Edilul şef mai susţine că intrarea în normalitate s-ar putea face prin încălcarea legii, lucru pe care nimeni nu este dispus să îl facă. “Nu mă pot băga prea mult în Legea 247, că atunci nu am fost primar. Dar am studiat după ce mi-am preluat mandatul amănunţit problema, împreună cu viceprimarul şi cu secretarul, să încercăm să le redăm terenurile. Dar legea nu se poate aplica retroactiv. În plus, mulţi nu au acte, nu au extrase CF vechi. Eu nu am să merg în puşcărie dacă nu am cadru legal să restitui terenurile. Eu nu încalc legea pentru nimeni. Celor care au avut extrase CF i-am pus în posesie. Dar unde nu sunt astfel de acte, noi ce putem face?!”, a spus Ioan Ciupac.

  Oamenii cer verificarea tuturor retrocedărilor
  Pentru a se face ordine şi lumină în acest domeniu, oamenii care nu au intrat în posesia terenurilor care le-au aparţinut lor sau familiilor lor au cerut Instituţiei Prefectului, prin Comisia Judeţeană de Fond Funciar, dar şi Primăriei Turţ, prin Comisia Locală de Fond Funciar, să verifice toate dosarele privind punerea în posesie realizate până în prezent. Oamenii susţin că unii dintre actualii proprietari ar fi fost puşi în posesie pe terenurile care ar fi aparţinut altor proprietari.

  Prefectul Avram cere o analiză la sânge
  Pentru a se face lumină în tot procesul de retrocedare consumat în ultimele două decenii şi jumătate, prefectul Eugeniu Avram a solicitat Comisiei Locale de Fond Funciar Turţ să analizeze fiecare situaţie în parte şi să încerce să îndrepte situaţia acolo unde este posibil. Unde nu se poate aplica vreo corecţie, Eugeniu Avram a precizat că oamenii ar trebui să fie direcţionaţi către instanţele de judecată.

  Judecătorii, singurii abilitaţi să rezolve problema
  Din câte se pare, singura soluţie de reabilitare a acestei probleme stă la mâna instanţelor de judecată. Şi asta din cauza primei Legi a fondului funciar – nr. 18/1991 – care nu a ţinut cont nici de vechile amplasamente şi nici de suprafeţele deţinute înainte de naţionalizarea efectuată de comisarii sovietici. Cum unele persoane au fost puse în posesie pe terenurile altora, titlurile lor de proprietate nu pot fi revocate decât de instanţele de judecată. Mai exact, anularea tuturor titlurilor de proprietate şi reîmpărţirea terenurilor după ultima lege a fondului funciar. Ce-i drept, acest scenariu este de domeniul fantasticului, în condiţiile în care niciun judecător nu şi-ar asuma o astfel de decizie. Astfel că problema va rămâne în continuare în coadă de peşte.

  Ciprian Bâtea  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img