More

    Muzeele aşteaptă să fie invadate la noapte

    muzee

    Muzeele sătmărene pregătesc programe speciale pentru vizitatori. Și în acest an, Noaptea Albă a Muzeelor le dă șansa celor care vor să afle mai multe despre istoria locală și universală să învețe, dar și să se distreze în același timp. Ca și în anii trecuți, secția de Arheologie îi așteaptă mai ales pe cei mici pentru lecții practice despre ce a însemnat viața în Preistorie.

    Atracţii pentru toate vârstele
    Atelierul de cioplit pietre este printre cele mai mari atracții pentru cei mici care vin împreună cu părinții la Muzeu. Cu mari eforturi, personalul instituţiei a reușit să facă expozițiile permanenete interactive pentru cei mici și mari deopotrivă, scopul fiind acela de a le arăta sătmărenilor ce a însemnat viața în perioada Neolitică. “La Noaptea Muzeelor aşteptăm vizitatori de toate vârstele, mai ales familiile, pentru că avem programe interactive pentru toate vârstele. Este o atmosferă feerică, în care copiii vor putea să pună mâna efectiv, în sensul că vor putea să cioplească o piatră, să mânuiască un topor de piatră sau un topor din epoca bronzului. Noi recomandăm atelierul de cioplit pietre ca şi o activitate de familie”, a spus Robert Gindele, în calitate de șef al Secției de Arheologie a Muzeului Județean de Istorie.

    Activităţi la toate secţiile Muzeului Judeţean
    Conducerea instituției nu se bazează doar pe expozițiile permanente și itinerante pentru a atrage sătmărenii de Noaptea Albă a Muzeelor. La toate secțiile au fost pregătite spectacole. La Muzeul de Istorie, cei de la Inedit vor susține concerte, în timp ce la Muzeul de Artă, evoluția vestimentației va sta în prim- plan. Momente inedite îi vor aștepta pe cei ce se decid să viziteze Muzeul din Carei. “Programul este foarte diversificat, atât la secţiile din Satu Mare cât şi din Carei. La Muzeul de Istorie din Satu Mare publicul va putea vizita expoziţiile permanente de arheologie şi etnoistorie şi două expoziţii temporare: Egiptul faraonilor, care a avut un ecou foarte mare în rândul sătmărenilor, şi o expoziţie de cactuşi şi plante suculente. La Muzeul de Artă vom avea o expoziţie de haine populare şi moderne, intitulată “De la tradiţie la design vestimentar”. La Muzeul Carei va avea loc o defilare a costumelor populare din zona Careiului, defilarea costumelor de epocă, dar şi o expoziţie de figuri de ceară”, a spus purtătorul de cuvânt al Muzeului Județean Satu Mare, Brăduţ Popdan.

    Acţiuni cu mii de vizitatori
    Acțiunile pregătite de Muzeul din Satu Mare s-au bucurat mereu de succes în rândul sătmărenilor. “Noaptea Albă a Muzeelor este un fenomen cultural de mare amploare, în fiecare an venind mii de vizitatori, graţie mediatizării de care se bucură evenimentul, motiv pentru care ţin să mulţumesc mass media naţională şi locală”, a declarat directorul Muzeului Județean Satu Mare, Liviu Marta. Iar sătmărenii vor mai avea parte de o surpriză. Ei vor putea admira orașul, de la înălțime, pe timp de noapte, din balconul Turnului Pompierilor. Muzeele sătmărene care participă la eveniment vor fi deschise pe 16 mai, până la ora 24.00.

    Silvia Spanciu

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE