More


  Patrimoniul etnografic, valorificat la Certeze

  - Advertisement -

  certeze

  După şase ani de eforturi susţinute ale Consiliului Judeţean, prin Muzeul Judeţean Satu Mare, casa tradiţională de la Certeze a fost aşezată ieri pe harta turistică a judeţului. La evenimentul de inaugurare a fost prezent ministrul delegat pentru Dialog Social, Liviu Pop, vicepreşedintele Parlamentului European, Ioan Mircea Paşcu, prefectul Eugeniu Avram, preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, primarul oraşului Negreşti-Oaş, Aurelia Fedorca, respectiv primarul comunei Certeze, Petru Ciocan.

  Leagăn al românismului
  Preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, a ţinut să precizeze că Ţara Oaşului reprezintă un leagăn al românismului în judeţul Satu Mare, motiv pentru care reabilitarea casei tradiţionale de la Certeze vine ca şi o recunoaştere a acestor merite. “Vom respecta acest leagăn al românismului din Sătmar. Oşenii au ştiut să îşi păstreze obiceiurile şi tradiţiile, au demonstrat că sunt români adevăraţi. Tocmai de aceea consider că noi trebuie să păstrăm aceste tradiţii. Iar această casă care a fost achiziţionată de mult, astăzi arată cu adevărat tradiţiile Ţării Oaşului. Vreau să îi felicit pe cei de la Muzeul Judeţean.

  Satu Mare, model de multiculturalitate
  Adrian Ştef a mai subliniat că judeţul Satu Mare este un model de multiculturalitate, care îi conferă un statut aparte în România şi în Europa. “Vreau să vă spun că este un moment important pentru Ţara Oaşului şi pentru judeţul Satu Mare. Eu chiar cred că obiceiurile şi tradiţiile Sătmarului ne reprezintă pe noi. Avem Ţara Oaşului, avem Ţara Codrului, avem Careiul, avem Tăşnadul, avem multiculturalitatea. Avem tot ce este mai frumos în Sătmar. S-au îmbinat tradiţiile românilor, maghiarilor, şvabilor de atâtea secole. Şi faptul că fiecare dintre noi am reuşit să ne păstrăm obiceiurile, tradiţiile, portul, cântecul, dansul. Asta înseamnă că ne-am respectat. Iar ce se întâmplă astăzi aici înseamnă tocmai acest lucru”, a mai spus preşedintele Consiliului Judeţean.

  Nevoie de cunoaştere a trecutului
  Prefectul Eugeniu Avram i-a felicitat pe iniţiatorii acestui proiect, cu atât mai mult cu cât se simte o nevoie acută de cunoaştere şi recunoaştere a tradiţiilor populare. “Aş vrea să apreciez foarte mult proiectul început aici, la Certeze, care merită toate laudele şi toate aprecierile noastre, pentru că sunt convins că se va extinde la nivelul întregii zone a Ţării Oaşului şi, de ce nu, la nivelul întregului judeţ şi a întregii ţări. Este o iniţiativă foarte bună, pentru că avem nevoie de a ne cunoaşte trecutul, de a ne promova valorile, iar din acest punct de vedere Instituţie Prefectului vă susţine, iar eu, personal, sunt alături de astfel de proiecte”, a declarat Eugeniu Avram.

  Ciprian Bâtea  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img