More


  Profesoara Cornelia Bălan Pop, premiată la Festivalul Internațional „Lucian Blaga”

  - Advertisement -

  balan

  Un cadru didactic sătmărean a fost premiat la Concursul „Laudă seminţelor, celor de faţă şi-n veci tuturor”, din cadrul Festivalului Internaţional „Lucian Blaga” de la Lancrăm (județul Alba), eveniment care s-a desfășurat în perioada 8-9 mai. Este vorba despre profesoara Cornelia Bălan Pop, de la Colegiul Tehnic „UNIO-Traian Vuia” Satu Mare, care a obţinut premiul I la Secţiunea „Creaţie literară – profesori” şi premiul III la Secţiunea „Traduceri – profesori”.

  Festivalul Internaţional „Lucian Blaga” 2015 (ediţia a XXXV-a) a avut loc în perioada 8-9 mai, în Lancrăm (Alba). Una dintre secțiunile festivalului este Concursul „Laudă seminţelor, celor de faţă şi-n veci tuturor!”, destinat profesorilor și elevilor, ajuns anul acesta la ediția a X-a. Din judeţul Satu Mare a participat, la două secţiuni, profesoara Cornelia Bălan Pop. Lucrările au fost jurizate, iar laureații au fost invitați la Casa Memorială „Lucian Blaga” din Lancrăm, unde s-a desfăşurat şi festivitatea de premiere. “Acest Festival Internațional este o dovadă de prețuire față de marele om de cultură Lucian Blaga. Oameni din întreaga țară, de asemenea și din străinătate, participă la concursurile dedicate poetului și filozofului Blaga și la toate celelalte activități: expoziții de pictură inspirate de opera acestuia, recital de poezie, concert de muzică clasică, prelegeri/sesiuni de comunicări științifice, expoziții și târguri de carte. Spiritul lui Blaga adună anual o mulțime de participanți: scriitori, critici literari, profesori universitari, traducători. Mormântul lui Blaga și impozanta lui statuie sunt acoperite de flori. Slujba de pomenire este realizată de un sobor întreg de preoți. În acele momente, ai impresia că, pentru câteva clipe, poetul coboară alături de noi să ne mulțumească pentru faptul că nu l-am uitat. Și așa și este: marele Lucian Blaga nu poate fi uitat”, a declarat Cornelia Bălan Pop.

  Festivalul Internaţional „Lucian Blaga” 2015 este cea mai amplă manifestare dedicată lui Lucian Blaga, născut la Lancrăm în anul 1895, personalitate marcantă a vieții spirituale românești, cel care ne-a oferit statutul de privilegiați ai unei creații unice în toate ramurile literaturii și culturii: publicistică, poezie, filozofie, dramaturgie și proză. Valoarea acestui festival a crescut și s-a dezvoltat an de an, prin participarea unor personalități din țară și străinătate: profesori universitari, academicieni, scriitori și critici literari, filozofi și alți participanți care și-au adus contribuția la festival, ducând peste hotare faima meleagurilor noastre. Exemplificăm numai cu două nume: Constantin Noica și Nicolae Steinhardt.
  Bogdan Tulbure  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img