More


  România şi securitatea naţională

  - Advertisement -

  Un recent barometru IRSOP Research realizat la comanda ziarului Adevărul relevă modul în care cetăţenii României se raportează la principalele aspecte privind securitatea naţională. Sondajul a fost realizat în perioada 23-30 aprilie 2015, pe un eşantion de 1.085 de persoane, cu o eroare maximă admisă de +/- 3%.

  Prezentând într-o ordine aleatorie rezultatele cercetării, menţionăm că 58,4% dintre repondenţi consideră că în România ar trebui să se reintroducă stagiul militar obligatoriu, în condiţile situaţiei militare şi politice tensionate din zonă. Este însă evident că tinerii sunt mai puţin dispuşi să-şi exprime acordul faţă de stagiul militar obligatoriu, în timp ce vârstnicii sunt cei mai dispuşi să susţină o asemenea propunere. De asemenea, mediul rural este mai favorabil măsurii decât cel urban, probabil şi pe considerentul că multe persoane cu rezidenţă în rural asociază participarea la instituţia militară cu un grad sporit de integrare socială.

  64,6% din eşantion consideră că România este mai degrabă o ţară occidentală decât una estică. Indicatorul este foarte important în contextul în care până la intrarea în UE, România era percepută şi se autopercepea drept o ţară a „blocului estic”.

  Altfel spus, după opt ani de apartenenţă la UE şi mai mult de zece la NATO, majoritatea românilor îşi văd propria ţară ca aparţinând Occidentului.

  57% dintre români cred că în contextul recentelor declaraţii dure ale unor oficiali ruşi faţă de mai multe state est-europene, inclusiv România, cea mai bună opţiune a ţării noastre este aceea de a-şi coordona reacţiile cu aliaţii NATO şi UE. În acelaşi timp, 23,3% cred că ar fi mai potrivit ca România să ignore ameninţările, iar 8% cred că ar trebui să i se răspundă Rusiei în aceiaşi termeni.

  Principalul aliat al României în faţa unei eventuale ameninţări de securitate sunt SUA, indicate de 45,9% din repondenţi. Alte variante semnificative au fost Germania (16,7%) şi Franţa (4,9%). Statele vecine membre NATO au fost investite de o mică parte a românilor cu calitatea de aliat principal în cazul unei ameninţări de securitate la adresa ţării noastre (Ungaria – 0,4%; Bulgaria – 0.3%).

  În sfârşit, 75,7% dintre români se declară de acord cu ideea că apartenenţa la NATO protejează România de ameninţări la adresa securităţii naţionale.

  Voicu D. Rusu  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img